Με αφορμή την ημέρα του Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» αφιερώνει την ημέρα αυτή στη Ζωρζ Σαρή, αγαπημένη όλων των παιδιών, συγγραφέα παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας.

Τιμώντας την μοναδική συγγραφέα, αλλά και την ημέρα αυτή, έχουμε ετοιμάσει στο φουαγιέ του 2ου ορόφου μία έκθεση με βιβλία και άλλο έντυπο υλικό αφιερωμένο στη ζωή της, καθώς και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ο Θησαυρός της Ζωρζ Σαρή».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του μηνός Απριλίου, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Περισσότερα...

Σας προσκαλούμε στην εσπερίδα, την αφιερωμένη στο νομπελίστα ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη, με γενικό θέμα: Γιώργος Σεφέρης, ένας Έλληνας. Ο άνθρωπος, ο ποιητής, ο πολιτικός. Η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Βικελείου Μορφωτικής Εταιρείας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 29 Μαρτίου, ώρα 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα

Περισσότερα...

 

Που αλλού; Από τον αγαπημένο τους χώρο, αυτόν της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης». Τις μέρες αυτές, του Ευαγγελισμού, της μεγάλης Γιορτής, συναντώνται ξανά εκεί.

Μέρες του Ευαγγελισμού μας είχαν αποχαιρετίσει για το μακρινό ταξίδι.

Σήμερα όλοι εμείς τους θυμόμαστε, παραδειγματιζόμαστε, και αντλούμε δύναμη από το «λόγο» και το «έργο» τους!

Ως αντίδωρον στην προσφορά τους και την παρουσία τους η Βιβλιοθήκη, διοργανώνει την 30η Μαρτίου 2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7η απογευματινή στην μεγάλη της αίθουσα, τιμητική εκδήλωση με Ομιλητή τον κ. Δημήτρη Μαυρόπουλο, Θεολόγο-Συγγραφέα, με θέμα:

«Οι μακαριστοί Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός και Νίκος Γιανναδάκης: Στο μεταίχμιο ενθάδε και επέκεινα».

 

Χαιρετισμό θ’ απευθύνουν οι:

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος

 

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, σας προσκαλούν στην θεατρική παράσταση με τίτλο: «Λουκής Λάρας» του Δημητρίου Βικέλα, σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη και σε ερμηνεία του Μανώλη Μαυροματάκη που θα γίνει στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου το Σάββατο 15η Ιανουαρίου 2022 και ώρες 19.00 μ.μ. και 21.15 μ.μ.

Λουκής Λάρας

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2813 409733, για κρατήσεις θέσεων τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 12, 13 και 14/1/2022 αντίστοιχα και ώρα 9.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.

Είσοδος μόνο για νοσήσαντες και εμβολιασμένους.

Η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου

Cristoforo Buondelmonti: Descriptio insulae Cretae. Intoduccion, traduccion
y notas de Manuel Serrano.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Αριστέα Τ. Πλεύρη

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Manuel Serrano
&
ο Γεώργιος Χατζάκης, εκπροσωπώντας την οικογένεια Στυλιανού Αλεξίου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο προϊστάμενος της «Β.Δ.Β.» Δημήτρης Χ. Σάββας

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, ώρα 19:00

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.

 

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με εκδηλώσεις ειδικού θεματικού ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας την παρουσία και τους αγώνες των Κρητών κατά τον 19ο αιώνα. Η Έκθεση «Κρήτη 18211898: Στους δρόμους της Επανάστασης», παρουσιάζει στοιχεία,κειμήλια, ντοκουμέντα από την συμμετοχή της ιδιαίτερης πατρίδας μας στην εθνεγερσία, ταοποία αποτυπώνουν με ενάργεια τα ιστορικά γεγονότα, το ηρωικό πνεύματων συμπατριωτώνμας, που εκδηλώθηκε εκείνα τα χρόνια και πήρε άλλοτε επικές και άλλοτε μυθικές διαστάσεις.

Περισσότερα...

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σας προσκαλεί στην παρουσίαση του τρίτομου έργου του Στέφανου Κακλαμάνη καθηγητή στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης (14ος – 17ος αι.) τ. Α΄, Εισαγωγή, τ. Β-Γ΄, Ανθολογία

Περισσότερα...

 

Επετειακή Έκθεση

 

«Κρήτη 1821-1898: Στους δρόμους της επανάστασης»

Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021

 

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί και για την Κρήτη μια αφετηρία επαναστατικών κινημάτων και απελευθερωτικών διεργασιών για όλον σχεδόν τον 19ο αι., που μέσα από κορυφώσεις και υφέσεις, θα καταλήξουν στα δραματικά γεγονότα των ετών 1897-1898 και στην κατάλυση της τουρκικής κυριαρχίας στο νησί.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη μέσω μιας έκθεσης που θα διοργανώσει με τίτλο: «Κρήτη 1821-1898: Στους δρόμους της επανάστασης» εις τον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, το φθινόπωρο του 2021, φιλοδοξεί να φωτίσει σε ένα νοητό μονοπάτι τις κορυφαίες επαναστατικές στιγμές αυτής της περιόδου 1821-1898, οδηγώντας τον επισκέπτη σε ένα οδοιπορικό με στάσεις, το χρονολόγιο των κύριων γεγονότων. Η προσέγγιση του κάθε επαναστατικού επεισοδίου θα υποστηρίζεται με τρεις αναβαθμούς πρόσληψης: (α) τη μακροσκοπική αντίληψη των τόπων του δράματος μέσα από βιντεοσκοπημένη εικόνα της χωρο-γεωγραφίας και τοπιογραφίας, που θα προβάλλονται ως φόντο πίσω από κάθε σημείο του χρονολογίου, (β) την κατανόηση της ιστορίας και την ιστορική υπόμνηση των δρώντων προσώπων μέσα από σύντομα και εύληπτα κείμενα συνοδευτικά του κάθε επεισοδίου, και (γ) την προβολή μέσα σε προθήκες ποικίλων υλικών τεκμηρίων των γεγονότων (λάβαρα, σφραγίδες, επιστολές, όπλα, ρουχισμός, έγγραφα).

Στόχος του εγχειρήματος, πέρα από τον προφανή επετειακό χαρακτήρα των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, είναι η διευκόλυνση των πολιτών στη γνωριμία τους με το μεγάλο ιστορικό κεφάλαιο των Κρητικών Επαναστάσεων, η στερέωση της συλλογικής ιστορικής μνήμης και η πρόκληση ιστορικών αναζητήσεων και προβληματισμού στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι πολύ διαφορετικά για όλους μας. Η επιβολή των μέτρων για την απαγόρευση συναθροίσεων, την τήρηση των αποστάσεων και το κλείσιμο των αγορών, φαίνεται να χτυπούν στην καρδιά της γιορτής αυτής, που ορίζεται από εκείνα ακριβώς, που απαγορεύονται: τις οικογενειακές και φιλικές μαζώξεις, τους εναγκαλισμούς και την ανταλλαγή δώρων. Ωστόσο, όπως σοφά παρατήρησε ο Γάλλος νομπελίστας συγγραφέας Romain Rolland: «Ευτυχία είναι να γνωρίζεις τα όριά της και να προσαρμόζεσαι σ’αυτά». Καλούμαστε λοιπόν όλοι μας (ας ελπίσουμε για μικρό χρονικό διάστημα), να επαναπροσδιορίσουμε τα όρια της ευτυχίας μας, μέχρι την επιστροφή του κόσμου στα γνώριμά του μονοπάτια.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη κλήθηκε σαφώς να συμπορευτεί και να αναπροσαρμόσει τον τρόπο προσέγγισης των παιδιών, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία είναι διαδικτυακά και βασίζονται σε οδηγίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, από την οποία σχεδιάστηκαν και διαμοιράστηκαν σε όλα τα μέλη του Δικτύου ελληνικών βιβλιοθηκών, μέλος του οποίου είναι και η «ΒΔΒ».

Περισσότερα...

Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 στη βιβλιοθήκη από τις 4:00 έως τις 7:00 το απόγευμα, για να ανακαλύψουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων! Τα Ξωτικά του Άη Βασίλη θα αναθέσουν «Μυστικές Αποστολές» με χριστουγεννιάτικο άρωμα και θα πραγματοποιηθεί «Εργαστήρι Κατασκευών και Δημιουργικότητας». Μη λείψει κανείς!

Με αγάπη, Τιπούκειτος

 

Περισσότερα...

Το Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίου την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 9:00 – 19:00 στη στοά «Ν. Χ.  Γιανναδάκη» στο μέγαρο Αχτάρικα.