Αγαπητά μας παιδιά, αγαπητοί εκπαιδευτικοί και φίλοι της βιβλιοθήκης,

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει προσαρμόσει τη λειτουργία της σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες και πλέον υποδέχεται σταδιακά και με ειδικά μέτρα προστασίας το κοινό της. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των οδηγιών που εκδόθηκαν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με εκδηλώσεις θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα δια ζώσης εκπαιδευτικά προγράμματα της «ΒΔΒ» δεν θα πραγματοποιηθούν καταρχήν μέχρι την αλλαγή των σχετικών δεδομένων και τη λήψη νέων οδηγιών.

Στο πλαίσιο των οδηγιών αυτών, προτείνονται δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, οι οποίες θα αποστέλλονται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη συνέχεια οι υπεύθυνοι αυτών μπορούν να τις υλοποιούν με τους μαθητές τους. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων μπορούν να προβάλλονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης των σχολείων και να κοινοποιούνται στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη μέσω της παρούσας ηλεκτρονικής διεύθυνσης με σκοπό τη δημιουργία μιας διαδικτυακής έκθεσης με τα έργα των μαθητών, η οποία θα προβληθεί και στην ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για προγράμματα που υλοποιούνται από τις βιβλιοθήκες-μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, στο οποίο συμμετέχει και η βιβλιοθήκη μας, σχεδιασμένα από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Οι ξεναγήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται, σύμφωνα πάντα με τις σχετικές οδηγίες και θα τηρούνται οι απαιτούμενες κατά διαστήματα προϋποθέσεις.

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, που διανύουμε και παρά τις αντιξοότητες, είναι χρέος όλων μας και πρωτίστως όσων υπηρετούν την εκπαίδευση και τη γνώση, να διαφυλάξουν το δημιουργικό πνεύμα, δίνοντας ένα αισιόδοξο και δυναμικό παράδειγμα στις νεότερες γενιές.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε όλα τα σχετικά προγράμματα.

http://www.vikelaia.gr/index.php/services/activities/216-paidikes-draseis-2

Επικοινωνία:

Κατερίνα Φραγκάκη

Τηλ. 2813 409711

 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη θα παραμείνει ανοικτή όλο τον Αύγουστο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού του Ηρακλείου, δίνοντας μία ανάσα διαφορετική αφού το βιβλίο θα αποτελεί πάντα τον καλύτερο συνοδοιπόρο.

Η λειτουργία όλων των τμημάτων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα είναι με όλα τα μέτρα προστασίας λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας COVID-19, καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 08:30 έως τις 14:30. Για την είσοδο στο χώρο απαιτούνται γάντια και μάσκα.

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.vikelaia.gr/

 

21.7.2020

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη προχωρά στη δεύτερη φάση της σταδιακής επαναλειτουργίας των υπηρεσιών της.

Υπενθυμίζεται ότι για τον προγραμματισμό της επίσκεψης του αναγνωστικού κοινού στο Τμήμα Εσωτερικού Δανεισμού, στο Αναγνωστήριο, στο Τμήμα Αρχείων, Εφημερίδων & Περιοδικών, απαιτείται η τηλεφωνική επικοινωνία ή η αποστολή email, προκειμένου να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα και ώρα προσέλευσης.

Αναλυτικότερα, οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνούν με την Βικελαία Βιβλιοθήκη στα τηλέφωνα και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που ακολουθούν:

  • Τμήμα Εσωτερικού Δανεισμού-Αναγνωστήριο

2813409703 ή 2813409705

  • Τμήμα Αρχείων, Εφημερίδων & Περιοδικών

2813 409726, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2813 409727, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπογραμμίζεται ότι στους χώρους της Βιβλιοθήκης (Αναγνωστήριο, Τμήμα Εσωτερικού Δανεισμού-Αναγνωστήριο και Τμήμα Αρχείων, Εφημερίδων και Περιοδικών συμπεριλαμβανομένων και των δημόσιων υπολογιστών) η είσοδος των χρηστών θα πραγματοποιείται με αριθμό προτεραιότητας με βάση την εκάστοτε διαθεσιμότητα.

Το Αναγνωστικό Κοινό καλείται να διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης σχετικά με τους όρους προσέλευσης και εξυπηρέτησής τους τόσο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας όσο και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

Τμήμα Εσωτερικού Δανεισμού-Αναγνωστήριο

Τμήμα Αρχείων, Εφημερίδων & Περιοδικών

 

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

«Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης»

για το κοινό

Με βάση τις διεθνείς πρακτικές και με γνώμονα τα μέτρα υγιεινής που αποβλέπουν στην σταδιακή επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών μετά την αναστολή τους για την αντιμετώπιση της έξαρσης του COVID 19 και τις συστάσεις που διαμορφώθηκαν από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη ανακοινώνει την επαναλειτουργία με ασφάλεια για την εξυπηρέτηση του κοινού της, από την 1 Ιουνίου 2020, ως εξής:

Περισσότερα...

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, προσαρμοζόμενη στη νέα πραγματικότητα, διαμορφώνει τα εκπαιδευτικά προγράμματά της διαδικτυακά με στόχο να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας για τα παιδιά και να συνεχίσει να τα ωθεί στη μάθηση μέσω του παιχνιδιού. Για το σκοπό αυτό, έχοντας εγκαινιάσει εδώ και δύο χρόνια τη συνεργασία της με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, επικοινωνεί τα προγράμματά της για παιδιά όλων των ηλικιών, σχεδιασμένα με τρόπο ελκυστικό γι' αυτά, προσφέροντάς τους συγχρόνως γνώσεις και λύνοντας τις απορίες για τον κόσμο που τα περιβάλλει.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε τα σχετικά προγράμματα, τα οποία έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Βικελαίας στο τμήμα που ονομάζεται "Η ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ".

http://www.vikelaia.gr/index.php/services/activities/216-paidikes-draseis-2

 


Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη:

«Μένοντας στο σπίτι συντροφιά με ένα βιβλίο» από τη

«Μικρή μας ανταλλακτική βιβλιοθήκη»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και ημέρα γενεθλίων του αγαπημένου Δανού συγγραφέα των παιδιών, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου), η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη ενημερώνει ότι στο χώρο της στοάς του μεγάρου Αχτάρικα, στοά «Νίκου Χ. Γιανναδάκη», λειτουργεί «Η μικρή μας ανταλλακτική βιβλιοθήκη» για μικρούς και μεγάλους. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στους φιλαναγνώστες αφενός να πάρουν κάποιο βιβλίο, να το διαβάσουν και να το επιστρέψουν και αφετέρου να εμπλουτίσουν αυτή την βιβλιοθήκη με διάφορα δικά τους βιβλία που ενδεχομένως δεν τα χρειάζονται.

Διαβάζοντας, χαρίζοντας και τηρώντας τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19 …μένουμε στο σπίτι συντροφιά με ένα βιβλίο!

Να υπενθυμίσουμε ότι η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ημέρων, λόγω της πανδημίας του COVID-19, δηλώνει παρούσα και κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό.

Στην ηλεκτρονική σελίδα www.vikelaia.gr, και συγκεκριμένα στην ψηφιακή βιβλιοθήκη http://vikelaia.gr/index.php/services/digitallibrary, οι ενδιαφερόμενοι, εξ αποστάσεως, έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά βιβλία, αρχεία, εφημερίδες αλλά και εκδηλώσεις.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (IBBY) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2.4.2020ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2.4.2020

ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Ηράκλειο, 10.3.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τη «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» ανακοινώνεται ότι για λόγους πρόληψης και προστασίας του αναγνωστικού και ερευνητικού κοινού, εξαιτίας της επιδημίας του κορωναϊού το Δανειστικό & Παιδικό Τμήμα,  το Τμήμα Μη Δανειζομένων Βιβλίων, το Αναγνωστήριο και το Τμήμα Αρχείων της «Β.Δ.Β.» θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα 10.3.2020 έως και 13.3.2020.

Στο Δανειστικό Τμήμα δεν θα γίνονται ούτε επιστροφές βιβλίων.

Θα είμαστε σε διαρκή ενημέρωση αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερη ψυχραιμία την υφιστάμενη κατάσταση.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

Το βιβλίο του Μιχάλη Ζ. Κοπιδάκη, Πέθανε πράγματι ο Μέγας Παν; Και άλλα κείμενα παντοδαπά, φιλολογική επιμέλεια: Κώστας Μπουρναζάκης, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο Κρήτης, 2019, παρουσιάζεται στον «Ιανό» (Σταδίου 24, Αθήνα), στις 27 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 18:00.

 Για το βιβλίο θα συνομιλήσει ο συγγραφέας με τον Κώστα Καζαμιάκη.

Την έκδοση θα παρουσιάσει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ – συγγραφέας Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

Είσοδος ελεύθερη. Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στο ianos.gr

 

Στοιχεία για την εκδήλωση:

https://www.ianos.gr/events/peri-wraiou-kostas-kazamiakis-michalis-z-kopidakis-ekd.html

 

ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

Τα μαθήματα της κ. Μαρίας Ευθυμίου με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821. Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας» θα γίνουν στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» στην Ανδρόγεω.

Ο κύκλος των μαθημάτων θα είναι τριήμερος, δηλαδή: Παρασκευή 31η Ιανουαρίου, Σάββατο 1η Φεβρουαρίου και Κυριακή 2η Φεβρουαρίου 2020. Οι ώρες μαθημάτων είναι: Παρασκευή - Σάββατο 5.30 μ.μ.- 9.00 μ.μ. και Κυριακή 9.30 π.μ. – 13.00 μ.μ. Η παρακολούθησή τους είναι δωρεάν.


 Ένα χρόνο νωρίτερα… αλλά κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή. Έτσι, η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, πιστή στο πνεύμα της ιστορίας και των ιερών παρακαταθηκών που αυτή μας κληροδότησε, ξεκινά τον κύκλο των εκδηλώσεων που θα έχουν σχέση με τον επετειακό εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821

«Η Επανάσταση του 1821. Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας».

Ομιλήτρια η κυρία Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κύκλος των μαθημάτων θα είναι τριήμερος, δηλαδή: Παρασκευή 31η Ιανουαρίου, Σάββατο 1η Φεβρουαρίου και Κυριακή 2η Φεβρουαρίου 2020. Οι ώρες μαθημάτων είναι: Παρασκευή - Σάββατο 5.30 μ.μ.- 9.00 μ.μ. και Κυριακή 9.30 π.μ. – 13.00 μ.μ. Τα μαθήματα θα γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Β.Δ.Β.», στο 2ο όροφο. Η παρακολούθησή τους είναι δωρεάν.

 

Ζωντανή μετάδοση και στο κανάλι Youtube του Δήμου Ηρακλείου: https://www.youtube.com/user/cityofheraklion/videos