Η Βικέλειος Μορφωτική Εταιρεία (Β.Μ.Ε) προκηρύσσει το 3ο βραβείο στη μνήμη του Δημητρίου Βικέλα, δωρητού της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Ηρακλείου, το οποίο, σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη του 2019, απονέμεται ανά διετία, σε νέους επιστήμονες, ηλικίας μέχρι 35 ετών, με βάση αδημοσίευτες επιστημονικές τους εργασίες, που μπορούν να εντάσσονται θεματικά σε όλους τους τομείς του Ελληνικού Πολιτισμού.

Οι εργασίες πρέπει να έχουν ερευνητικό χαρακτήρα, να είναι αυτοτελείς και πρωτότυπες. Εφόσον οι υποψήφιοι προς βράβευση είναι φοιτητές, οι εργασίες μπορούν να έχουν εκπονηθεί στo πλαίσιo των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων.

Οι εργασίες θα αξιολογηθούν από Επιστημονική Επιτροπή, που θα ορισθεί από τη Βικέλειο Μορφωτική Εταιρεία.

Περισσότερα...

Η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» φιλοξενεί το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) με θέμα: «Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες μετασχηματίζονται: Προοπτικές και προκλήσεις». Οι εργασίες του θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022.

Περισσότερα...

«Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες μετασχηματίζονται: Προοπτικές και προκλήσεις». Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) σε συνεργασία με τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Κρήτης έχουν τη χαρά φέτος να επαναφέρουν μετά από αρκετά χρόνια τον συγκεκριμένο θεσμό, ακολουθώντας τις έκτακτες συνθήκες της περιόδου που διανύουμε και να διοργανώσουν από κοινού με φυσική παρουσία αλλά και με δυνατότητα παρακολούθησης μέσω τηλεδιάσκεψης το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών «Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες μετασχηματίζονται: Προοπτικές και προκλήσεις» στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2022 στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο Κρήτης

Περισσότερα...

Ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος του Βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.evikelaia.gr.

Οι χρήστες μπορούν πλέον με ταχύτητα και ευκολία να περιηγηθούν μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον στις κατηγορίες βιβλίων (Βενετικό Αρχείο, Εκδόσεις Δήμου Ηρακλείου, Ιστορία - Αρχαιολογία, Μελέτες - Δοκίμια, Περιοδικά, Τέχνη: Ιστορία και Πράξη, Τιμητικοί Τόμοι και Πρακτικά Συνεδρίων, Οθωμανικό Αρχείο και Φιλολογία), καθώς και των αντικειμένων που διατίθενται προς πώληση. Το εύχρηστο και κατατοπιστικό μενού περιεχομένων, σε συνδυασμό με την ταχύτητα ανταπόκρισης και τον αυτόματο τρόπο προσαρμογής της σελίδας σε κάθε οθόνη περιήγησης (Η/Υ, κινητού τηλεφώνου, tablet ή τηλεόρασης), διευκολύνει τους χρήστες στο να πραγματοποιούν άνετα και με ασφάλεια τις αγορές τους.

Παράλληλα, ως προσφορά γνωριμίας, οι χρήστες θα έχουν προνομιακή έκπτωση 30% για όλες τις εκδόσεις της Βικελαίας, για τον πρώτο μήνα λειτουργίας του νέου eShop.

Σε δήλωση της η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. Στέλα Αρχοντάκη - Καλογεράκη ανέφερε: «Η ΔΕΠΑΝΑΛ, η οποία όπως είναι γνωστό διαχειρίζεται το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, υλοποιώντας τον σχεδιασμό της προχώρησε και στην δημιουργία του ηλεκτρονικού του καταστήματος. Διαδικτυακά, από την άνεση του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου, οι χρήστες απ’ όλο τον κόσμο θα μπορούν να περιηγηθούν, να δουν το σύνολο και τα χαρακτηριστικά των προς πώληση βιβλίων και αντικειμένων, να τα αγοράσουν και να τα παραλάβουν στην πόρτα τους.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να συγχαρώ όλες και όλους τους συνεργάτες της ΔΕΠΑΝΑΛ, τόσο για τον άψογο τρόπο λειτουργίας τους Βιβλιοπωλείου ως φυσικού σημείου, όσο και για την δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος».

Ηράκλειο, 23.5.2022

Ευχαριστήριο

Η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» στα πλαίσια του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ευχαριστεί εκ βαθέων τα συμμετέχοντα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες στον διαγωνισμό με θέμα: «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021».

Πρόκειται για το Παγκρήτιο Δημοτικό Σχολείο, για το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, για το 8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, για το 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, για το Νηπιαγωγείο Τυλίσου και για το ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Τα μελισσάκια»

Ευχαριστούμε τους μαθητές και τους δασκάλους τους και τους ευχόμαστε δύναμη και υγεία στο τόσο δημιουργικό τους έργο.


 

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Αφίσα & Βίντεο (115ΜΒ)

 

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Εμμανουέλα Κυρλάκη, Γ3

Σοφία Μεραμβελιωτάκη, Α6

Στυλιανός Μπλαβάκης, Α6

 

8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Ιωάννα Χατζηβασιλείου

Εμμανουέλα Χατζηβασιλείου

 

13ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Δημήτρης Δρυγιαννάκης & Παναγιώτης Καλύβας

Ελευθερία Κανατέλια

Ιωάννης Τσιακανίκος

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΥΛΙΣΟΥ

Οι δύο φωτογράφοι

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 'ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ'

Τα Μελισσάκια

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης 18 Μαΐου η παράδοση των βιβλίων της βιβλιοθήκης Σεφέρη στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού.

Το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης είχε παραδοθεί το 1986 μετά τη δωρεά της συζύγου του νομπελίστα ποιητή Μαρώς.

Έτσι, μετά από επικοινωνία και συνεργασία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Αριστέας Πλεύρη με την κόρη της Μαρώς Σεφέρη κ. Άννα Λόντου, έκλεισε μια εκκρεμότητα δεκαετιών.

Πλέον, στο πλούσιο αρχείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η βιβλιοθήκη του Γιώργου Σεφέρη μαζί με το διπλωματικό του αρχείο.

Κατά την επίσκεψη του, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από τους υπαλλήλους για τα θέματα που απασχολούν τη βιβλιοθήκη, ενώ επισκέφθηκε και το εργαστήριο συντήρησης χάρτου, όπου διαπίστωσε την εξαιρετική εργασία που γίνεται με τα πολύτιμα αρχαίτυπα και παλαίτυπα τα οποία διαθέτει η Βικελαία, κυρίως από τη δωρεά του Δημητρίου Βικέλα.

Περισσότερα...

Ολοκληρώνονται το ερχόμενο Σάββατο 9 Απριλίου οι εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες διοργανώνονται στο πατάρι του βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης με πρωτοβουλία της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. Η τελευταία δράση του Απριλίου έχει και αυτή τα χρώματα της Πασχαλιάς με τη συμμετοχή παιδιών από 5 έως 8 ετών. Αναλυτικότερα:

Περισσότερα...

 

Ηράκλειο 04-02-2022          

Συνεργασία της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης με την Βιβλιοθήκη της Βουλής

Σε μια πολύ σημαντική συνεργασία με ποικίλες δράσεις προχωρούν η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Την έναρξη αυτής θα σηματοδοτήσει η παρουσίαση της έκθεσης για τον Δημήτριο Βικέλα, στο Μέγαρο Αχτάρικα, το καλοκαίρι του 2022.  Η έκθεση είχε διοργανωθεί και παρουσιαστεί για πρώτη φορά από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Την πρόταση για την διοργάνωση της έκθεσης και στο Ηράκλειο  μετέφερε ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης της Βουλής και πολύ γνωστός καλλιτέχνης (ζωγράφος, σκηνογράφος, ενδυματολόγος κ.λπ.) Γιάννης Μετζικώφ.

Ο κ. Μετζικώφ , βρέθηκε στην πόλη  μας την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου και ξεναγήθηκε στη Βικελαία από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Εθελοντισμού Αριστέα Πλεύρη και στελέχη της βιβλιοθήκης, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τον αρχειακό της πλούτο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Μετζικώφ συζητήθηκαν ιδέες και προτάσεις για την μελλοντική συνεργασία των δυο φορέων.  Όπως τόνισε η κ. Πλεύρη: «Η έκθεση για τον Δημήτριο Βικέλα, ήταν θεωρούμε, επιβεβλημένο να παρουσιαστεί και στην βιβλιοθήκη που φέρει το όνομά του και αποτελεί την παρακαταθήκη του στον πολιτισμό της πόλης μας. Αλλά και γενικότερα,  η συνεργασία της Β.Δ.Β. με την Βιβλιοθήκη της Βουλής και τον κ. Μετζικώφ ανοίγει το δρόμο για σπουδαίες δράσεις που μπορούν να αναδείξουν τους “θησαυρούς” της Βικελαίας σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη - Βιβλιοθήκη της Βουλής Γιάννης Μετζικώφ

 

 

Το χριστουγεννιάτικο παζάρι βιβλίου, στο βιβλιοπωλείο της ΔΕΠΑΝΑΛ, στο ισόγειο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλα Καλογεράκη - Αρχοντάκη και την Γενική Γραμματέα του Δήμου Ευγενία Στυλιανού.

Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για τους τίτλους των βιβλίων καθώς και για τις νέες εκδόσεις της Β. Δ. Β.. ενώ δεν έχασε και την ευκαιρία να ψωνίσει δώρα ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο είναι διαχρονικά ένα από τα καλύτερα δώρα για τις ημέρες των εορτών. Καλώ τους συμπολίτες να επισκεφθούν το χριστουγεννιάτικο παζάρι της Βικελαίας, είμαι βέβαιος ότι θα βρουν πολύ ωραίες εκδόσεις για να δωρίσουν στους δικούς τους ανθρώπους».

Το παζάρι βιβλίου που έχει ξεκινήσει από την πρόπαραμονή των Χριστουγέννων περιλαμβάνει περισσότερους από 70 διαφορετικούς παλαιούς και νέους τίτλους των εκδόσεων της Β. Δ. Β.. Οι εκπτώσεις των βιβλίων «αγγίζουν» μέχρι και το 70%.

Το παζάρι θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου 2022 και έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των φίλων του βιβλίου της πόλης.

Λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα και Τετάρτη από τις 10:00 έως τις 20:00 και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 21:00. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα λειτουργήσει μέχρι τις 19.00 ενώ το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022 θα είναι ανοικτά από τις 10:00 έως τις 16:00.

Το Ηράκλειο επισκέπτεται το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την συμμετοχή στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα...