Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη πρόσφέρει πλήθος υπηρεσιών προς τους δημότες και επισκέπτες του Ηρακλείου:

 

Δανειστικό Τμήμα

Οι επισκέπτες, με την κάρτα μέλους που αποκτούν, μπορούν να δανειστούν τα βιβλία του τμήματος, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς από τις τρέχουσες κυρίως εκδόσεις. Στο τμήμα αυτό λειτουργεί και Παιδικό - Δανειστικό. Το σύνολο των διαθεσίμων τίτλων του τμήματος ανέρχεται στους 25.000 περίπου. Το τμήμα είναι πλήρως μηχανογραφημένο και υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης βιβλίων μέσω διαδικτύου.

 

Αναγνωστήριο

Περιλαμβάνει τα παλαιά βιβλία, αυτά που δεν κυκλοφορούν πια στο εμπόριο και ικανό αριθμό σύγχρονων εκδόσεων, όπως και όλες τις μεγάλες δωρεές: Δημήτρη Βικέλα, Μάρκου Αυγέρη, Έλλης Αλεξίου, Γιώργου Σεφέρη και άλλων. Ο επισκέπτης μπορεί να τα διαβάσει μόνο στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης. Το σύνολο των διαθεσίμων τίτλων του τμήματος είναι περίπου 150.000 δηλαδή ανέρχονται σε περίπου 180.000 τόμους και τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η αναδρομική ψηφιακή του καταλογογράφηση.

 

Εκδόσεις

Η Βικελαία Βιβλιοθήκη, με το εκδοτικό της έργο, έχει συμβάλει ουσιαστικά στην διάδοση των τεχνών και των γραμμάτων στο ευρύτερο κοινό. Όχι μόνο έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην επιστημονική μελέτη και διάδοση της Κρητικής ιστορίας με την μετάφραση, επιμέλεια και έκδοση ιστορικού υλικού από τα βενετικά και τούρκικα αρχεία, αλλά έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο στην ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών με την έκδοση, περιοδικών, λευκωμάτων, αρχαίων ελληνικών κειμένων, λογοτεχνίας και ποίησης μεταξύ άλλων.

 

Εφημερίδες - Περιοδικά

Περιλαμβάνει εφημερίδες και περιοδικά από τον προ-προηγούμενο αιώνα μέχρι σήμερα. Εμπλουτίζεται από παλαιό υλικό όπως και από τον καθημερινό και περιοδικό Τύπο. 1500 είναι οι τίτλοι που εμπεριέχονται στο τμήμα αυτό δηλαδή διαθέτει περίπου 4.000 τόμους.

 

Αρχείο

Σε αυτό στεγάζονται όλα τα αρχεία και αρχειακές συλλογές, που υπήρχαν αλλά και αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το Αρχειακό υλικό που καλύπτει μία περίοδο από το 1217 έως το 1975 είναι συγκεντρωμένο σε αυτό το τμήμα και είναι τακτοποιημένο και αρκετό μέρος του καταλογογραφημένο. Σ’ αυτό έχει συγκεντρωθεί ο βασικός κορμός του αρχειακού υλικού που «παρήχθη» στην Κρήτη από τους κατακτητές της, στη διάρκεια επτά περίπου αιώνων (1217-1898) και το σύνολό του είναι προσιτό στους ερευνητές.

 

Οπτικοακουστικό Τμήμα

Αρχειοσυλλεκτικός ο χαρακτήρας του σε οπτικό και ακουστικό υλικό, με παράλληλη εξυπηρέτηση όλων των εκδηλώσεων της Βικελαίας με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά - οπτικοακουστικά μέσα που διαθέτει. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Τμήματος, ιδρύθηκε σε συνεργασία με στελέχη της παλαιάς Κινηματογραφικής Λέσχης Ηρακλείου και επί μια οκταετία λειτούργησε η "Κινηματογραφική Λέσχη" προβάλλοντας σπουδαίες ταινίες, συνεργάστηκε δε, με ειδικούς μουσικολόγους και επί τρία χρόνια σε εβδομαδιαία βάση παραδόθηκαν στους φίλους-μέλη της Βιβλιοθήκης μαθήματα για την κλασσική μουσική, την Τζαζ, την New Age κα. Ηχογραφούνται και βιντεοσκοπούνται όλες οι δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης αλλά και οι λοιπές σημαντικές για την διατήρηση σε αρχείο εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε δημοτικές αίθουσες και ανοικτά θέατρα.

 

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη (Β.Δ.Β.) εκμεταλλευόμενη τις Νέες Τεχνολογίες έθεσε σε λειτουργία την Ηλεκτρονική Δανειστική Βιβλιοθήκη και παράλληλα ψηφιοποίησε μέρος του πολιτιστικού υλικού της το οποίο και έθεσε στην διάθεση του κοινού. Ο επισκέπτης μπορεί να αναζητά βιβλία, να διαβάζει ψηφιοποιημένες Εφημερίδες και Περιοδικά, να μελετά το Τούρκικο Αρχείο και το Αρχείο της Δημογεροντίας καθώς και να ανακαλύπτει φωτογραφίες, βίντεο και ήχους της πόλης του Ηρακλείου από το πολυμεσικό αρχειακό υλικό της Βικελαίας, χωρίς τη φυσική του παρουσία στο χώρο της.

 

Παιδικές Δράσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε θέμα», σχεδιασμένου από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η Βικελαία, ως μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών Ελλάδας, μαθητές ηλικίας 8-12 ετών κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο τμήμα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης «Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε», η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, «υιοθέτησε» τον ήρωα της παιδικής λογοτεχνίας Κρίστοφερ Ρόμπιν. Το πρόγραμμα αφορά παιδιά Α’ και Β’ Δημοτικού

Τέλος, η Βικελαία δημιούργησε το πρόγραμμα «Λιλιπούτειοι Αναγνώστες», με άξονα τη δουλειά του διάσημου δημιουργού παιδικών βιβλίων  Eric Carle  και στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματά της και σε νήπια. Το πρόγραμμα υλοποιείται στη βιβλιοθήκη για ένα μήνα κάθε εποχή του χρόνου και φορά σε προνήπια και νήπια.