ΑλλάΖΩ ΣΕΛΙΔΑ!

*Ένα πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας για τις βιβλιοθήκες-μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών"

 

 

Αγαπητά μας παιδιά, αγαπητοί φίλοι της βιβλιοθήκης, 

 Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη εγκαινίασε το Φεβρουάριο 2018 τη συνεργασία της με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, συμμετέχοντας ως μέλος του Δικτύου των ελληνικών βιβλιοθηκών και επικοινωνώντας στα μέλη της επιλεγμένα προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπως το «Κάθε μήνα έχουμε…θέμα!», που αγαπήθηκε πολύ από τους μαθητές τάξεων του Δημοτικού.

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει τίτλο «ΑλλάΖΩ Σελίδα» και πραγματεύεται ένα θέμα παγκόσμιας ανησυχίας, το μέλλον της γης μας, βασισμένο στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.  Σας παραθέτουμε το μήνυμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος:

 «Ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς. Τα πάντα αλλάζουν για όλους. Οι προκλήσεις είναι πιεστικές: η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική μετάβαση, η μετανάστευση, η ανισότητα, και η πίεση στα δημόσια οικονομικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οικολογικό χρέος που επηρεάζει τα πάντα. Εμείς θα είμαστε θύματα αυτής της αλλαγής ή … θα αποφασίσουμε να Αλλάξουμε Σελίδα

 Τον Σεπτέμβριο του 2015, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, χώρες από όλο τον κόσμο προσυπέγραψαν την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών) και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), συμφωνώντας σε συγκεκριμένο «κατάλογο ενεργειών για τους ανθρώπους και τον πλανήτη». Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας όλων των ανθρώπων. Η ΕΕ ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών και έχει δεσμευθεί πλήρως για την εφαρμογή της.

 Από το 2016, η Ελλάδα στηρίζει το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε εθνικό, περιφερειακό ή και διεθνές επίπεδο. 

Φέτος και για ολόκληρο το  2020, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος βάζει στόχο να ενημερώσει και να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους από όλες τις βιβλιοθήκες  μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών να Αλλάξουν Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη. 

 Οι δράσεις του Δικτύου Ελληνικών βιβλιοθηκών περιλαμβάνουν διάφορα θεματικά εργαστήρια κάτω από μια θεματική ενότητα, η οποία θα αναφέρεται ως “σελίδα”. 

Τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δράσεις δημιουργικής γραφής, εικαστικών, τέχνης, μουσικής, μαγειρικής, φυσικής, μαθηματικών, φωτογραφίας κ.α.

Σε κάθε νέα σελίδα υλοποιείται μια θεματική ενότητα “αγγίζοντας” παράλληλα πολλούς από τους 17 ΣΒΑ».

Στην ιστοσελίδα της «Βικελαίας των Παιδιών» θα αναρτώνται οι πληροφορίες και το σκεπτικό των εργαστηρίων αυτών, προκειμένου να απασχοληθούν οι μικροί μας φίλοι και να διασκεδάσουν μαθαίνοντας, λόγω των συνθηκών, ….από το σπίτι.

 

ΑλλάΖΩ σελίδα λοιπόν, θα πει:

  • Αποδέχομαι μια νέα κατάσταση
  • Διαμορφώνω ανάλογα την πραγματικότητά μου
  • Αλλά – ΖΩ !!!

 

Επικοινωνία:

Κατερίνα Φραγκάκη

Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης

Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

της Βικελαίας Βιβλιοθήκης

τηλ. 2813409711

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΑΡΧΕΙΑ:

Από σπόρος... λουλούδι

Από το παράθυρό μου

Ιστορίες των παιδιών κατά Κόρων ...και Ίων

Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου

Οι Θησαυροί του χρόνου

Ρίχνω Γέφυρες

Στα κύματα των δελφινιών

Συνταγή για καραντίνι

Ταξίδι ξεκινώ... σε έναν τόπο μαγικό!

Το δαχτυλίδι της φωτιάς

Χέρια Φιλίας

ΜΙΑ ΣΠΟΡΑ ΚΙ ΈΝΑΝ ΚΑΙΡΟ Η κιβωτός των σπόρων α' μέρος

ΜΙΑ ΣΠΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ Η κιβωτός των σπόρων β' μέρος