Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη (Β.Δ.Β.) εκμεταλλευόμενη τις Νέες Τεχνολογίες έθεσε σε λειτουργία την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη και παράλληλα ψηφιοποίησε μέρος του πολιτιστικού υλικού της το οποίο και έθεσε στην διάθεση του κοινού. Ο επισκέπτης μπορεί να αναζητά βιβλία, να διαβάζει ψηφιοποιημένες Εφημερίδες και Περιοδικά, να μελετά το Τούρκικο Αρχείο και το Αρχείο της Δημογεροντίας καθώς και να ανακαλύπτει φωτογραφίες, βίντεο και ήχους της πόλης του Ηρακλείου από το πολυμεσικό αρχειακό υλικό της Βικελαίας, χωρίς τη φυσική του παρουσία στο χώρο της.


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ: http://vikelaia-ebooks.heraklion.gr/

hip

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη εκμεταλλευόμενη τις νέες τεχνολογίες έθεσε σε λειτουργία την υπηρεσία Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης η οποία σας δίνει την δυνατότητα να αναζητάτε βιβλία μέσω διαδικτύου, χωρίς να είστε απαραίτητα μέλος.

Μπαίνοντας στον ιστότοπο www.vikelaia.gr και συγκεκριμένα στην είσοδο για την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη ή απευθείας στη διεύθυνση http://vikelaia-ebooks.heraklion.gr/ , μπορείτε να δείτε όλο το υλικό που υπάρχει στην Βιβλιοθήκη με βάση τον τίτλο ή τον συγγραφέα ή λέξη κλειδί από το γενικό ευρετήριο.

Μπορείτε επίσης να κάνετε ηλεκτρονική κράτηση μόνο των βιβλίων που φαίνονται δανεισμένα, (μέχρι τρία – 3) αρκεί να εισάγετε τα απαραίτητα στοιχεία:

  • Αρ. κάρτας μέλους βιβλιοθήκης, είναι ο αριθμός που βρίσκεται κάτω από τα στοιχεία σας. (π.χ. 15198-1).
  • Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο (π.χ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τ.ΔΗΜ),

Κράτηση βιβλίων που φαίνονται διαθέσιμα μπορείτε να κάνετε μόνο τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 2813-409704, 409706 .

Τα βιβλία θα πρέπει να παραλαμβάνονται εντός δύο (2) ημερών από την ημέρα που σας ενημερώνουμε, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι πάλι διαθέσιμα για δανεισμό.

Επίσης μπαίνοντας στο πεδίο «ο λογαριασμός μου» μπορείτε να βλέπετε το προφίλ σας και τα βιβλία που ήδη έχετε δανειστεί.

 


ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
http://vikelaia-epapers.heraklion.gr

epapers

Η Ψηφιοποίηση του οπτικού υλικού περιλαμβάνει φωτογραφίες και έγγραφα 19ου αιώνα, πίνακες, χάρτες, βίντεο και ηχητικό υλικό από συνεντεύξεις επωνύμων και από εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου . Υλοποιήθηκε τα έτη 2006 - 2007 από το ΙΤΕ με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς πόρους (MIS 94617). Το 2018 η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καιρών, επανασχεδίασε την «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ιστορικών Εγγράφων» με την παρούσα Ηλεκτρονική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη και διαθέτει ψηφιοποιημένο περιεχόμενο από την πλούσια συλλογή του πολιτιστικού υλικού που έχει στα αρχεία της και τα οποία θέτει σε ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό. Ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει Εφημερίδες και Περιοδικά καθώς και να μελετήσει το Τούρκικο Αρχείο και το Αρχείο της Δημογεροντίας.Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται με το νέο λειτουργικό μενού αναζήτησης, με πολλαπλούς και έξυπνους τρόπους περιήγησης.

Ολόκληρη η ιστορία της Κρήτης, από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα, φυλάσσεται στο τμήμα εφημερίδων και περιοδικών της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το Τούρκικο Αρχείο Ηρακλείου («T.A.H.») αποτελείται, από χειρόγραφα με την μορφή των λυτών εγγράφων ή κωδίκων, του Ιεροδικείου Ηρακλείου και άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με την οθωμανική διοίκηση. Το αρχείο της Δημογεροντίας Ηρακλείου απεικονίζει ακριβώς το σύνολο αυτών των δραστηριοτήτων και την βήμα προς βήμα εξέλιξή τους από το 1858 έως το 1900 περίπου.

 


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
http://vikelaia-epublications.heraklion.gr

 epublications

Η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» έχει να επιδείξει κατά την τελευταία τριακονταετία μια ξεχωριστή δραστηριότητα στον τομέα των εκδόσεων. Με το εκδοτικό της έργο, έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διάδοση των γραμμάτων και των τεχνών. Το εκδοτικό της πρόγραμμα ανέρχεται περίπου σε 200 τίτλους, κυρίως κρητολογικού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητάς της, έχει συνεργαστεί με διάφορες πανεπιστημιακές σχολές, καθώς και με πνευματικά ιδρύματα και ινστιτούτα, με διαπρεπείς φιλολόγους, ιστορικούς και λογοτέχνες. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να μελετήσει και να προσεγγίσει ερευνητικά, ένα μεγάλο σύνολο αξιόλογων και ποιοτικών βιβλίων. Σπάνιο ενός τέτοιου μεγέθους εκδοτικό έργο για μια βιβλιοθήκη της περιφέρειας.
Λόγω του περιορισμένου του χώρου, θα προβούμε στην παράθεση ενός μικρού αριθμού χαρακτηριστικών τίτλων από το σύνολο των εξαντλημένων εκδόσεων της «Β.Δ.Β.»: α) Τα δύο πολύ γνωστά περιοδικά «Παλίμψηστον» (34 τεύχη) και «Μολυβδοκοντυλοπελεκητής» (τα δύο τελευταία τεύχη), β) το βιβλίο της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα «Περί Ζωγραφικής» γ) το μεγάλο χειρόγραφο με έγχρωμους χάρτες της Κρήτης του Φραντσέσκο Βασιλακάτα με τίτλο «Το Βασίλειον της Κρήτης» (συνέκδοση με τις εκδόσεις Μικρός Ναυτίλος και τον σύνδεσμο ΤΕΔΚ Κρήτης) δ) τα πέντε λευκώματα με έργα Ηρακλειωτών ζωγράφων, ε) την σειρά «Κείμενα Ελληνικά», όπου έχουν εκδοθεί έργα της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας, στ) το κατόρθωμα του Ν. Σταυρινίδη «Μεταφράσεις Τουρκικών Ιστορικών Εγγράφων» σε πέντε τόμους, ζ) την επιμέλεια και έκδοση του δίτομου έργου «Κρήτη: Ιστορία και Πολιτισμός» με τη χρηματοδότηση του Συνδέσμου ΤΕΔΚ Κρήτης.
Σκοπός αυτού του έργου είναι, να γίνουν προσιτές στον κάθε αναγνώστη αλλά και στους ερευνητές, κυρίως εκδόσεις που μέχρι σήμερα είναι εξαντλημένες και φυσικά σπάνιες. Εκδόσεις που κοσμούν και εμπλουτίζουν το εκδοτικό έργο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης».

 

Στο πλαίσιο του ΕΠ ΚτΠ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας) ο Δήμος Ηρακλείου και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σχεδίασαν και υλοποίησαν τα ακόλουθα έργα:


ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ / ΜΙΣ 105382
http://www.heraklion.gr/vikelaia/

steps

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Ψηφιοποίηση ιστορικών εγγράφων, βιβλίων, εφημερίδων από τον 16ο αιώνα έως και τον 19ο αιώνα – ανάδειξη και προβολή τους στο INTERNET με δυνατότητα ψαξίματος με πολλαπλούς όρους

ΣΤΑΔΙΑ
ΥΠΟΕΡΓΟ 1: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Αριθμός Συμφωνητικού 21705/26-07-2005 Ποσό 20.503,70 €
ΥΠΟΕΡΓΟ 2: ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Αριθμός Συμφωνητικού 26109/06-09-2005 Ποσό 70.448,00 €
ΥΠΟΕΡΓΟ 3: ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Αριθμός Συμφωνητικού 32796/01-11-2005 Ποσό 98.175,00 €

 Χρηματοδότηση

 


H ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ YOUTUBE
https://www.youtube.com/user/VikelaiaLibray

steps

Στη σελίδα μας στο YouTube μπορείτε να δείτε Ομιλίες και Συνέδρια που έχει οργανώσει η Βικελαία Βιβλιοθήκη καθώς και Εκδηλώσεις από το φεστιβάλ ΚΡΗΤΗ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ 5+1 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ του Δήμου Ηρακλείου.