Αρχειοσυλλεκτικός ο χαρακτήρας του σε οπτικό και ακουστικό υλικό, με παράλληλη εξυπηρέτηση όλων των εκδηλώσεων της Βικελαίας με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά - οπτικοακουστικά μέσα που διαθέτει. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Τμήματος, ιδρύθηκε σε συνεργασία με στελέχη της παλαιάς Κινηματογραφικής Λέσχης Ηρακλείου και επί μια οκταετία λειτούργησε η "Κινηματογραφική Λέσχη" προβάλλοντας σπουδαίες ταινίες, συνεργάστηκε δε, με ειδικούς μουσικολόγους και επί τρία χρόνια σε εβδομαδιαία βάση παραδόθηκαν στους φίλους-μέλη της Βιβλιοθήκης μαθήματα για την κλασσική μουσική, την Τζαζ, την New Age κα. Ηχογραφούνται και βιντεοσκοπούνται όλες οι δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης αλλά και οι λοιπές σημαντικές για την διατήρηση σε αρχείο εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε δημοτικές αίθουσες και ανοικτά θέατρα. Έγινε καταγραφή σε βιντεοταινίες μιας σειράς «ζωντανών» μαρτυριών για τα γεγονότα της Κατοχικής Περιόδου. Συνεργάζεται με ειδικούς καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης και πραγματοποιεί ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου αλλά και την εκτός Κρήτης -όπως στη Γαύδο, στη Χίο και στη Σάμο. Ντοκιμαντέρ που παρήχθησαν για το σκοπό αυτό, βραβεύθηκαν σε ανάλογα φεστιβάλ όπου προβλήθηκαν.

 

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
http://www.vikelaia-audiovisual.gr

vikelaia audiovisual

Το έργο με τίτλο «Ψηφιακές εφαρμογές πολιτισμού μέσω των οπτικοακουστικών θησαυρών της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης («Β.Δ.Β.») με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής» στοχεύει στη διάχυση του οπτικοακουστικού περιεχομένου της βιβλιοθήκης στο ευρύ κοινό με τη χρήση υψηλών προδιαγραφών ψηφιακών υπηρεσιών πληροφόρησης.
Το έργο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020». Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους. Η UniSystems ως η ανάδοχος εταιρεία υλοποίησε το έργο με τη συμβολή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Στο πλαίσιο του έργου σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα:

  • Τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του οπτικοακουστικού αρχείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Σύνολο, ψηφιοποιήθηκαν 350 βιντεοκασέτες, 400 κασέτες ήχου, 300 μπομπίνες, 100 καρτ ποστάλ, 50 χάρτες.
  • Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου και διαδικτυακή πύλη ανάδειξης του οπτικοακουστικού αρχείου της «Β.Δ.Β.».
  • Διαδραστική οπτικοακουστική εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.
  • Ψηφιακές διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές.