Κτίριο Βικελαίας

Κάντια, Χάνδακας, Μεγάλο Κάστρο, Ηράκλειο. Πόσα ονόματα δεν άλλαξε κατά καιρούς μέσα στην πολύχρονη ιστορία της αυτή η πόλη! Πόσοι κατακτητές ήθελαν να την κάνουν δική τους. Δεν είχαν και άδικο εδώ που τα λέμε, για μια τέτοια πόλη των 20-25 χιλιάδων ψυχών, στις αρχές του 20ού αιώνα. Κλεισμένη μέσα στα ψηλά της μπεντένια, με τα στενοσόκακα δρομάκια, διατηρούσε στο ακέραιο τη χωροταξική της διάταξη για αιώνες. Οι κύριοι εμπορικοί δρόμοι της, τα ανάριθμα χάνια της, οι ταβέρνες και τα τσαρσά της, μικρά και μεγάλα, που κατέληγαν από το κέντρο της πόλης μας στο πολύβουο λιμάνι του Μεγάλου Κάστρου, προσέδιδαν μια χαρακτηριστική ατμόσφαιρα και την καθιστούσαν μια ολοζώντανη από κίνηση και ρυθμό ζωής πόλη, η οποία ξεκινούσε κάθε μέρα από τα βαθιά χαράματα.

Μία από τις κεντρικότερες αγορές της ήταν και αυτή των Αχτάρικων. Εδώ εγκατεστημένοι οι έμποροι διαφόρων μπαχαρικών, μυρωδικών, αιθέριων ελαίων, λιβανιού, αλαδάνου για τους μαλαθράκους, καθώς και άλλων διαφόρων βοτάνων, πουλούσαν την πραμάτεια τους στους περαστικούς.

Αυτή η αγορά, «Τ’ αχτάρικα» κατεδαφίστηκε κατά τα έτη 1915-1916 με διαταγή, η οποία εξεδόθη το 1903. Τον Απρίλιο του 1932 τελειώνει η κατασκευή του «Δημοτικού μεγάρου των Ακτάρικων» και αποφασίζεται στους ισόγειους χώρους, σκοτεινούς και ανήλιαγους ως επί το πλείστον, να μεταφερθεί η ΒΔΒ. Εκεί παραμένει τα χρόνια του Μεσοπολέμου μέχρι και το 1941-1942. Έναν χρόνο μετά καταπλέει στο λιμάνι του Ηρακλείου το πλοίο KAMELIA, με σιτάρι και άλλα τρόφιμα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Ο χώρος της ΒΔΒ μετατρέπεται σε αποθήκη δημητριακών, οσπρίων, ορύζης και άλλων τροφίμων. Στη συνέχεια από το 1944 μέχρι το 1946, η βιβλιοθήκη επαναλειτουργεί στον ίδιο χώρο, αυτόν του ισογείου του Μεγάρου «Αχτάρικα».

Το 1947 μεταφέρεται στον πρώτο όροφο, όπου στεγάζεται περίπου για σαράντα χρόνια. Στη συνέχεια γίνονται εργασίες ανακαίνισης και προστίθεται για χρήση ο δεύτερος όροφος μαζί και το δώμα του Μεγάρου, χώρος ο οποίος αξιοποιείτο στην εκμάθηση σκακιού. Όλα αυτά διαρκούν μέχρι το 2005, οπότε και αποφασίζεται από την τότε δημοτική αρχή, η δομική ενίσχυση του Μεγάρου, η οποία ολοκληρώνεται το 2016. Έκτοτε η ΒΔΒ επαναλειτουργεί στον χώρο που λειτουργούσε επί δεκαετίες.

Μέγαρο Αχτάρικα και Βικελαία Βιβλιοθήκη. Λέξεις αλληλένδετες, όροι που εσωκλείουν το πολιτισμικό γίγνεσθαι αυτού του τόπου, που προάγουν την πλούσια ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, ό,τι καλύτερο αναδεικνύεται και μας κάνει να ξεχωρίζουμε σαν λαός, σαν Δήμος, σαν Πόλη!

Εγκαταστάσεις

Στο τριώροφο κτίριο Αχτάρικα σήμερα στεγάζονται:

ΥΠΟΓΕΙΟ: Τμήμα Αρχείων, Τμήμα Εφημερίδων & Περιοδικών

ΙΣΟΓΕΙΟ: Δανειστικό – Παιδικό Τμήμα (στη στοά), Βιβλιοπωλείο

1ος ΟΡΟΦΟΣ: Μη Δανειστικό – Αναγνωστήριο

2ος ΟΡΟΦΟΣ: Μόνιμες Εκθέσεις, Αίθουσα Εκδηλώσεων

3ος ΟΡΟΦΟΣ: Φουαγιέ, Οπτικοακουστικό Τμήμα, Εργαστήριο Συντήρησης Παλαιτύπων

Βικελαία Βιβλιοθήκη