Ιστορία ΒΔΒ – Τιμητικές διακρίσεις

Η πόλη του Ηρακλείου έχει μια μακρά και πλούσια παράδοση στην ελληνική ιστορία των Γραμμάτων και των Τεχνών. “Κοσμήματα” ξεχωριστά αυτής της παράδοσης είναι η Ζωγραφική των Εικόνων της Κρητικής Σχολής, η υψηλή ποίηση του “Ερωτόκριτου” και του Κρητικού Θεάτρου, και τα βαθύτατης μυστικής πνοής έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Ωστόσο, η παράδοση της πόλης του Ηρακλείου στα Γράμματα και τις Τέχνες δεν είναι μια παράδοση νεκρή, ούτε, πολύ περισσότερο, ξένη ή “εχθρική” στους άμεσους κληρονόμους της. Σε όλη τη διάρκεια αυτού του αιώνα, που είναι και ο αιώνας της πραγματικής ελευθερίας, τα Γράμματα και οι Τέχνες άρχισαν με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό, να διανύουν ξανά μιαν ανοδική πορεία – μια πορεία, της οποίας κυριότεροι “σταθμοί” είναι δυνατόν να θεωρηθούν, μεταξύ άλλων, η οργάνωση και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου, η σύσταση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και (μέσω αυτής) η θέσπιση των Κρητολογικών Συνεδρίων, η ίδρυση και η (βάσει υψηλών διδακτικών προδιαγραφών) λειτουργία των Πανεπιστημιακών Σχολών των Φυσικών, Μαθηματικών και Ιατρικών Επιστημών και, τέλος η συγκρότηση και λειτουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αναβάθμιση και η πολύπλευρη ανάπτυξη, ιδίως κατά την τελευταία δεκαπενταετία, της “Βικελαίας Βιβλιοθήκης” (“Β.Β.”). Αυτή την αναβάθμιση και αυτή την ανάπτυξη, με ειδικές αναφορές τόσο στην ιστορία της όσο και στα “πεπραγμένα” της, επιδιώκει να σκιαγραφήσει το κείμενο που ακολουθεί. Όχι γιατί οι περιπτώσεις των άλλων “σταθμών” στην πρόσφατη πολιτιστική ιστορία της πόλεως του Ηρακλείου δεν παρουσιάζουν το δικό τους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά γιατί η ΄΄Β.Β.΄΄ είναι ένα πολιτιστικό μόρφωμα που προ πολλού έχει ξεφύγει από την “πεπατημένη οδό”, σχεδιάζοντας ή/και αναλαμβάνοντας πολλές άλλες, τυπικές για μια παραδοσιακή ελληνική βιβλιοθήκη, πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως λ.χ. στην περιοχή των εκδόσεων, στη διοργάνωση μεγάλων επιστημονικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και στη συστηματική συγκέντρωση και έρευνα του σχετικού με την προαγωγή της ιστορικής αυτοσυνειδησίας αρχικού υλικού.

Κατά την μακρά πορεία της η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη για τη συνεχή προσφορά της και για το πλούσιο έργο της στο χώρο της παιδείας και του πολιτισμού, έχει βραβευθεί και τιμηθεί από τους παρακάτω φορείς:

  • Από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με το Χρυσό Σταυρό του Αγίου Ανδρέα (1995)
  • Από την Ακαδημία Αθηνών με το Χάλκινο Μετάλλιο της Ακαδημίας (1996)
  • Από το Δήμο Ηρακλείου με το Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη (1996)
  • Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το Χρυσούν Μετάλλιο της Συγκλήτου (1998) και
  • Από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας (2011)