Ημερολόγιο 2024 Αφιερωμένο στον Στέργιο Σπανάκη

«Εάν τα χαρακτηριστικά του Homo Universalis είναι το ερευνητικό και κριτικό πνεύμα, η φιλοπεριέργεια και η εμβριθής ενασχόληση με συγκεκριμένο αντικείμενο, ο Στέργιος Σπανάκης τα συγκεντρώνει όλα. Τούτο αποδεικνύεται περίτρανα από τον βίο, την πολιτεία του και τη στάση ζωής του […]

[…] Η σημαντικότερη όμως προσφορά ολόκληρου του βίου του ήταν προς τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Από τον Ιανουάριο του 1926 που, με απόφαση του τότε Δημάρχου Ιω. Βογιατζάκη, διορίσθηκε Έφορος, την υπηρέτησε με συνέπεια, πάθος και όραμα. Ευτύχησε να πραγματοποιήσει τη μεταφορά της στο μόλις αποπερατωμένο κτήριο Αχτάρικα, από το ισόγειο του τότε Νομαρχιακού καταστήματος που βρισκόταν στο σημερινό Πάρκο Θεοτοκόπουλου.

Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Κατοχής απολύθηκε από τη Γερμανική Διοίκηση Κρήτης, κατάφερε μαζί με τον φίλο του και φιλίστορα Νίκο Σταυρινίδη να διαφυλάξουν το πολύτιμο αρχείο της Βιβλιοθήκης. Κυριολεκτικά από τα σκουπίδια, μάζεψαν και περιέσωσαν το σημαντικότατο Οθωμανικό Αρχείο που σήμερα φιλοξενείται στη Βικελαία […]»