Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος θεματικός μήνας – Ο Μάρτιος έχει …θέμα: Ποίηση

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι δράσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης για τον μήνα Φεβρουάριο, με βασικό αντικείμενο τις μάσκες, οι οποίες ήταν ενταγμένες στο πολιτικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε…θέμα».

Το πρόγραμμα σχεδίασε η  Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και υλοποιείται μέσα από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ), όπου ανήκει και η Βικελαία.

Πρόκειται για μια σειρά από θεματικές δραστηριότητες για παιδιά ή σχολικές τάξεις, με διαφορετικό θέμα κάθε μήνα, μέχρι και τον Μάιο του 2018.

Στις δράσεις του Φεβρουαρίου, τα παιδιά, με τη βοήθεια της συντονίστριας του προγράμματος εξερεύνησαν τις μάσκες σε διάφορους πολιτισμούς.  Έλαβαν μέρος δεκάδες δημοτικά σχολεία  και περισσότεροι από 700 μαθητές ενώ, για τις ανάγκες της δράσης,  φτιάχτηκαν 600 πρότυπα από πρωτόγονες βενετσιάνικες μάσκες και μάσκες θεάτρου.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της Βικελαίας, να ακούσουν και να μάθουν για την πλούσια, πολιτιστική και πνευματική διαδρομή που έχει διανύσει στα 110 χρόνια της ιστορίας της.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται τον Μάρτιο με θέμα την ποίηση. Οι  βιβλιοθήκες που συμμετέχουν θα αναζητήσουν τι είναι ένα ποίημα. Θα επιχειρηθεί αναγνώριση ποιητών μέσα από τις λέξεις τους και θα γίνει αναζήτηση της σχέσης της ποίησης με τις άλλες τέχνες και θα αναδειχθεί η χαρά  της αποκρυπτογράφησης ενός ποιήματος σύμφωνα με τους προσωπικούς κώδικες κάθε ανθρώπου και όχι σύμφωνα με τους φιλολογικούς κανόνες.

Θυμίζουμε ότι ο Απρίλιος είναι εικαστικός μήνας και ο Μάιος αφιερωμένος στην Ευρώπη.

Τα θέματα που επιλέγονται απευθύνονται σε παιδιά του δημοτικού, κυρίως στις ηλικίες από οκτώ έως δώδεκα ετών.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συντονίστρια προγράμματος-υπεύθυνη επικοινωνίας Κατερίνα Φραγκάκη 2813409711 email: fragkaki-k@heraklion.gr