Οπτικοακουστικό Τμήμα

Το Οπτικοακουστικό Τμήμα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έχει αρχίσει να συγκεντρώνει οπτικό και ακουστικό υλικό, να το διαφυλάσσει και να το συντηρεί, να το επεξεργάζεται και να το τεκμηριώνει. Καταγράφει με ηλεκτρονικά οπτικοακουστικά μέσα που διαθέτει όλες τις εκδηλώσεις της ΒΔΒ, καθώς και άλλες πολιτισμικές δράσεις του Δήμου Ηρακλείου.

Στις δράσεις του Τμήματος ανήκει η ίδρυση και λειτουργία της «Κινηματογραφικής Λέσχης» από κοινού με την Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου, στο πλαίσιο της οποίας προβάλλονταν κλασικές ταινίες.

Επιπλέον, σε συνεργασία με εξειδικευμένους μουσικολόγους, επί τρία χρόνια και σε εβδομαδιαία βάση παραδίδονταν στους φίλους-μέλη της ΒΔΒ μαθήματα για την κλασική μουσική, την Τζαζ, τη New Age κ.ά., συμβάλλοντας στην επιμόρφωσή τους ως προς τα είδη της μουσικής και στην επαφή τους με ποικίλα μουσικά ερεθίσματα.

Μια ακόμη άξια αναφοράς δράση του Οπτικοακουστικού Τμήματος είναι η καταγραφή μιας σειράς «ζωντανών» μαρτυριών για τα γεγονότα της Κατοχικής περιόδου. Αυτές οι μαρτυρίες αποτελούν ψηφίδες για τη συγγραφή της τοπικής ιστορίας και αναδεικνύουν το ύφος, την ντοπιολαλιά και την ψυχοσύνθεση ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν εκείνη την περίοδο.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί η συστηματική συνεργασία με ειδικευμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου με σκοπό τις ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις επιστημονικού χαρακτήρα, όχι μόνο σχετικά με την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου αλλά και με περιοχές εκτός Κρήτης ‒όπως η Γαύδος, η Χίος και η Σάμος. Ντοκιμαντέρ που παρήχθησαν για τον σκοπό αυτόν βραβεύθηκαν στα φεστιβάλ όπου προβλήθηκαν.