Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – «Η μάγισσα χρωματούσα συναντά τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, σας προσκαλεί στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου, την Τετάρτη 6 Απριλίου και ώρα 18:00 μ.μ. στην αφήγηση του παραμυθιού με τίτλο: «Η μάγισσα χρωματούσα συναντά τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν» με αφηγήτρια την συγγραφέα/νηπιαγωγό κ. Ελένη Μπετεινάκη.

«…Η Χρωματούσα είναι μια μάγισσα, διαφορετική! Δεν φοράει μαύρα ρούχα, δεν έχει γαμψή μύτη, δεν μένει σε πύργο, δεν της αρέσουν τα μαγικά ξόρκια  με βατραχοπόδαρα, νυχτερίδες κι αράχνες…

Αγαπάει πολύ όλα τα χρώματα και τα βράδια μαζί  με την γάτα της  την Καμέλια τρυπώνουν μέσα  στα παραμύθια και δίνουν ζωντάνια και χρώματα.

Υπάρχει όμως κι ένας μάγος ο Αταίριαστος που έχει άλλα σχέδια…»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Το 2016 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Βραζιλίας. Το μήνυμα το έγραψε η Luciana Sandroni, συγγραφέας επιτυχημένων παιδικών και νεανικών βιβλίων. Γεννήθηκε στο Ρίο Ιανέιρο το 1962. Τα βιβλία της έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία, έχουν διακριθεί στο εξωτερικό κι έχουν διασκευαστεί για το θέατρο.
Την αφίσα φιλοτέχνησε ο εικονογράφος, σκιτσογράφος και συγγραφέας Ziraldo. Γεννήθηκε στην Καρατίγκα της Βραζιλίας το 1932 και ζει στο Ρίο Ιανέιρο. Πολλά βιβλία του για παιδιά έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και σε άλλες χώρες. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία ενώ έργα του έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στην πρώτη παιδική Όπερα της Βραζιλίας. Ο Ziraldo, ως συγγραφέας, ήταν τρεις φορές υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Σε όλες τις χώρες τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.
Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/Κύκλος τους Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με χορηγό τις Εκδόσεις Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.