Παρουσίαση Νέων Εκδόσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ         

Ηράκλειο, Τρίτη 16-4-2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΗΝ Β.Δ.Β.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης παρουσίασε σήμερα τις έξι νέες εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης παρουσία των Αντιδημάρχων κ. Βασιλάκη και Γιαλιτάκη και του Προϊσταμένου της Βικελαίας κ. Δημήτρη Σάββα

Κατά την παρουσίαση ο κ. Κουράκης τόνισε  τα εξής:

«Ο Δήμος Ηρακλείου στα πλαίσια του εκδοτικού προγράμματος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, παρά την δύσκολη  συγκυρία, προχώρησε στην έκδοση έξι νέων βιβλίων, συνεχίζοντας μια μακρόχρονη παράδοση.

Μια παράδοση μοναδική , που προάγει και καλλιεργεί την ιστορία και τον πολιτισμό, δίνοντας την ευκαιρία και  τη δυνατότητα για μάθηση και γνώση, σ’ όλους τους πολίτες.

Σήμερα, με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς , ικανοποίησης, αλλά και συνέπειας σ’ όλη αυτή την μακρά εκδοτική πορεία της βιβλιοθήκης, της οποίας οι εκδόσεις της ανέρχονται στον αριθμό των 158 τίτλων, σας παρουσιάζουμε τα παρακάτω βιβλία.

  1. Παλίμψηστον, τεύχος 29εξαμηνιαίο
  2. Ανθολογία από το έργο του Γιώργη Μανουσάκη, επιμέλεια Κώστα Μπουρναζάκη
  3. Θα’ θελα αυτή τη μνήμη να την πω – Μνήμη Γιάννη Σακελλαράκη
  4. Πρώϊμη νεοελληνική δημώδης γραμματεία. Επιμέλεια Γιάννη Μαυρομάτη και Νίκου Αγιώτη
  5. Χάνδακας, η πόλη και τα τείχη, της Χρυσούλας Τζομπανάκη, (επανέκδοση) τιμώντας τη μνήμη της
  6. Κρητικό Γλωσσάριο, Β΄ τόμος του Μαρίνου Ιδομενέως

Παράλληλα σας ενημερώνουμε, ότι στις προθέσεις και προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής είναι η πραγματοποίηση μιας Ιστορικής Έκδοσης από την Βικελαία Βιβλιοθήκη.

Πρόκειται για ανέκδοτο χειρόγραφο   που τιτλοφορείται «Marcianus Italicus VII 200», εντοπίστηκε στην Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας και έχει σαν θέμα την εικονογραφική απεικόνιση, με χάρτες και σχέδια 130 τον αριθμό , του Κρητικού Πολέμου το 1645-1669 που συνοδεύεται  από εισαγωγικές μελέτες και κείμενα.

Ο Δήμος Ηρακλείου και η Βικελαία Βιβλιοθήκη κατάφερε να εξασφαλίσει  το 2007 ψηφιακά αντίγραφα υψηλής ανάλυσης και τα πνευματικά δικαιώματα για την έκδοσή του.

Πρόκειται για μια έκδοση η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας της Κρήτης».

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ                                                                

ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Παλίμψηστον, Τεύχος 29

Το τεύχος αυτό είναι Αφιέρωμα στον Ιωάννη Κονδυλάκη και περιέχει τα Πεπραγμένα του συνεδρίου που έγινε στη Βιάννο το 2010 από τον αείμνηστο Σάββα Πετράκη ,ένα ξεχωριστό εργάτη του πνεύματος και της τέχνης από τη Βιάννο.

Πρόκειται για την εξαμηνιαία έκδοση της Β.Δ.Β

 

2.     Κώστας Μπουρναζάκης: Ανθολογία από το έργο του Γιώργη Μανουσάκη

Σε αυτή την ιδιαίτερης τυπογραφικής φροντίδας έκδοση, αποτυπώνεται ολόκληρη η δημιουργική πορεία του πολύ σημαντικού Κρητικού δημιουργού. Έτσι παρουσιάζεται ο Γιώργης Μανουσάκης, ως Ποιητής, ως Πεζογράφος, ως Ταξιδιωτικός συγγραφέας, ως Συνεργάτης εφημερίδων, ως Ομιλητής και  ως Μελετητής. Η έκδοση αυτή συμπληρώνεται με 32 άγνωστες και αδημοσίευτες φωτογραφίες του Γιώργη Μανουσάκη, από την παιδική του ηλικία έως το τέλος της ζωής του. Στο εισαγωγικό του κείμενο ο Κώστας Μπουρναζάκης παρουσιάζει εκτενώς τη ζωή και το έργο του Γ. Μανουσάκη προσφέροντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να γνωρίσει την πορεία μιας εξαιρετικής μορφής των νεοελληνικών γραμμάτων.

3.     Θα’ θελα αυτή τη μνήμη να την πω… Μνήμη Γιάννη Σακελλαράκη

Στα δυο χρόνια  από τότε που έφυγε ο Γιάννης Σακελλαράκης, στις 28 Οκτώβρη 2010, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη εξέδωσε στην μνήμη του, αφιέρωμα  με τον παραπάνω τίτλο. Το έχουν γράψει δικοί του άνθρωποι, φοιτητές, αρχαιολόγοι, συντηρητές, εργάτες, φύλακες, συνεργάτες, φίλοι… και το έχουν επιμεληθεί η σύντροφός του Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη και η φοιτήτριά του Εριέττα Δεληγιάννη-Κώτση. Οι συγγραφείς ανακαλούν στη μνήμη και διατυπώνουν στα σύντομα κείμενά τους τις πιο όμορφες στιγμές που βίωσαν με τον τιμώμενο και συνοδεύονται από επιλεγμένες  εικόνες και φωτογραφίες, που προσφέρονται και για άλλες αναγνώσεις και επαναγνώσεις.

Όλα μαζί τα κείμενα ανασυνθέτουν και αναπαριστάνουν την πορεία του σπουδαίου επιστήμονα, αρχαιολόγου, καθηγητή και ανθρώπου, ο οποίος δεν γεύτηκε μόνο τη χαρά που του επιφύλαξαν τα ευρήματα των ανασκαφών του αλλά και τη  βαθιά ικανοποίηση, από τη μύηση των φοιτητών του  στα μυστικά και στις ιδιαιτερότητες της αρχαιολογίας.

 

4.     Πρώϊμη νεοελληνική δημώδης γραμματεία, επιμέλεια Γιάννη Κ. Μαυρομάτη και Νίκου Αγιώτη

Πρόκειται για τα Πρακτικά του έκτου διεθνούς συνεδρίου Neograeca Medii Aevi, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα το 2005 και είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Νικολάου Μ. Παναγιωτάκη,στο οποίο συμμετείχαν  οι κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες αλλοδαποί επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα της υστερομεσαιωνικής και πρώιμης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στο νέο αυτό βιβλίο, που αποτελεί «κόσμημα» στην αξιολογότατη εκδοτική δραστηριότητα του Δήμου Ηρακλείου και της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται 41 συνολικά μελέτες για την πρώιμη νεοελληνική δημώδη γραμματεία (12ος-17ος αι.) με έμφαση στη γλώσσα, την παράδοση και την ποίηση είναι γραμμένες από διακεκριμένους έλληνες και ξένους επιστήμονες – βυζαντινολόγους, μεσαιωνιστές και νεοελληνιστές από όλο τον κόσμο και αποτελούν σημαντική επιστημονική συμβολή στη μελέτη/έρευνα «των νεοελληνικών του Μεσαίωνα».

 

5.     Χρυσούλα Τζομπανάκη: Χάνδακας η πόλη και τα τείχη (ανατύπωση)

Η παρούσα επανέκδοση της «Β. Δ. Β.» αποτελεί έκφραση τιμής  στην αείμνηστη αρχιτέκτονα και αρχαιολόγο Χρυσούλα Τζομπανάκη η οποία άφησε μοναδικό έργο για την Κρήτη αλλά και για την πόλη που ιδιαίτερα αγάπησε και είχε σημαντική προσφορά  στην ανίχνευση και ανάδειξη της ιστορίας της πόλης μας.

Έργο μεγάλης αξίας για τις επόμενες γενιές αλλά και για τους σημερινούς μελετητές και ερευνητές. Ο Δήμος Ηρακλείου μέσα από ένα πλούσιο εκδοτικό έργο που πραγματοποιεί η «Β.Δ.Β.» έχει σαν στόχο την προβολή της ιστορίας του Ηρακλείου και του ευρύτερου χώρου καθώς και την ανάδειξη της ιστορίας του πολιτισμού της Κρήτης. Μία έκδοση που ήδη είχε γίνει το 1996 από την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

6.     Μαρίνος Ιδομενέως: Κρητικό Γλωσσάριο Β΄ τόμος

Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο, συμπληρωματικό, του πρώτου ήδη  εκδοθέντος από τη Β.Δ.Β. Η παρούσα έκδοση είναι καρπός πολύχρονης συλλεκτικής προσπάθειας και αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση της κρητικής ντοπιολαλιάς ιδιαίτερα για το Νομό Ηρακλείου.

Τα στοιχεία αυτά, λέξεις και φράσεις του καθημερινού λόγου, κινδυνεύουν να αφανιστούν οριστικά μέσα στον κατακλυσμό των νέων ρευμάτων του πολιτισμού, καθώς οι φορείς τους, γέροντες πλέον, είναι οι τελευταίοι που τα χρησιμοποιούν.

Ένας πραγματικός θησαυρός γνώσεων που θα κάνει τους μεγαλύτερους να θυμηθούν πολλά και του νεώτερους να μάθουν και να γνωρίσουν…