Παρουσίαση του βιβλίου της Imogen Grundon «Ο αρχαιολόγος Τζων Πέντελμπερυ. Βιογραφία ενός παράτολμου ανθρώπου»

Ενόψει του προσεχούς εορτασμού των 77 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, στο Ηράκλειο, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο της Imogen Grundon, με τίτλο: «Ο αρχαιολόγος Τζων Πέντελμπερυ. Βιογραφία ενός παράτολμου ανθρώπου» με πρόλογο του Πάτρικ Λη Φέρμορ και μετάφραση της κ. Γεωργίας Κατσαλάκη-Γιανναδάκη.

Πρόκειται για τη βιογραφία του φιλέλληνα αρχαιολόγου και παθιασμένου φίλου των Κρητικών και της Κρήτης, ο οποίος τραυματίστηκε πολεμώντας ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς και τελικά σκοτώθηκε από αυτούς, σε ηλικία μόλις 37 ετών, τις πρώτες ημέρες της Μάχης, ενώ είχε οργανώσει ντόπιες ομάδες ανταρτών για να πολεμήσουν τους εισβολείς.
Ο λαμπρός και χαρισματικός αυτός λόγιος ήρωας, του οποίου η ζωή θυσιάστηκε στη βάση ενός υψηλού ιδανικού, ήταν φίλος του Καπετάν Αντώνιου Γρηγοράκη ή Σατανά και συνδεόταν επίσης με τους Πετρακογιώργη και Μπαντουβά. Ήξερε τις διαλέκτους της Κρήτης, φορούσε την κρητική ενδυμασία, εκτιμούσε το χιούμορ των βοσκών, επικοινωνούσε συνεχώς με το Κάϊρο, ζητώντας τουφέκια για τον εξοπλισμό των μαχόμενων Κρητικών, τα οποία αν στέλνονταν θα είχαν αλλάξει την έκβαση του πολέμου στο νησί μας.

Ο σπουδαίος αρχαιολόγος Νικόλαος Πλάτων, το 1947 ως Διευθυντής τότε του Μουσείου Ηρακλείου, απέδωσε τον παρακάτω συγκινητικό φόρο τιμής για τον Τζων Πέντελμπερυ: «Αγαπημένε Φίλε! Η Κρήτη θα διατηρήσει τη μνήμη σου στα πιο ιερά της κειμήλια. Το χώμα που έσκαψες με τη σκαπάνη του αρχαιολόγου και πότισες με το αίμα του πολεμιστή, θα σε περιβάλλει πάντοτε με ευγνωμοσύνη».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ