Στη Βικελαία των Παιδιών:

Στη Βικελαία των Παιδιών:

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, γενέθλια ημέρα του διάσημου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σάς προωθεί, επισυναπτόμενα, το μήνυμα και την αφίσα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY).
Λόγω των συνθηκών της πανδημίας, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν σχετικές δράσεις με τους μαθητές στους χώρους της βιβλιοθήκης μας, όπως γινόταν τα προηγούμενα έτη. Με αφορμή ωστόσο το μήνυμα και την αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021 μπορεί κάθε εκπαιδευτικός, ηλεκτρονικά, να συλλέξει ζωγραφικά έργα των παιδιών, ποιήματα ή τις σκέψεις τους, εμπνευσμένες από το παραπάνω μήνυμα. Μπορεί επίσης να φιλοτεχνηθεί από κάθε τμήμα ή κάθε σχολείο μια αφίσα, όταν επιτραπεί η επιστροφή των παιδιών στις τάξεις τους.

Τα έργα αυτά μπορείτε να αποστέλλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης vikelaia@heraklion.gr με τίτλο μηνύματος ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, κατά τη διάρκεια του έτους και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021. Τα δέκα καλύτερα ζωγραφικά έργα ή αφίσες, που θα συμπεριλαμβάνουν και το παραπάνω μήνυμα, μέρος του μηνύματος ή μήνυμα που θα εμπνευστούν τα ίδια τα παιδιά, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης καθ’όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους και θα βραβευτούν με μια σειρά εκπαιδευτικών παραμυθιών έκδοσης του Δήμου Ηρακλείου ή άλλων επιλεγμένων βιβλίων, για τον εμπλουτισμό των σχολικών τους βιβλιοθηκών.

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΙΒΒΥ)

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου γιορτάζει την επέτειο αυτή με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:
«ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821». Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για λογαριασμό της «ΒΔΒ» από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ενώ η ιστορική και φιλολογική του επιμέλεια έγινε από την κ.Μαρία Καλογεράκη, Ιστορικό (PhD στη νεότερη ελληνική ιστορία).

Εκπαιδευτικός στόχος του προγράμματος είναι, με μια στοχευμένη αναδρομή στο παρελθόν, να γνωρίσουν τα παιδιά την Ελληνική Επανάσταση και να κατανοήσουν τη σημασία της σήμερα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο μια κατανοητή για τα παιδιά ιστορική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης, όσο και μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική προσέγγιση.

Θα επιδιωχθεί να γίνει κατανοητό κάτω από ποιες συνθήκες ξεκίνησε η Επανάσταση, πώς εξελίχθηκε στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και πώς τελικά επιτεύχθηκε η δημιουργία του νέου ελληνικού ανεξάρτητου κράτους.

Μέσα από μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης και με εκπαιδευτικά εργαλεία που ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή και την έρευνα, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την κριτική σκέψη, αναπτύσσεται η ιστορική σκέψη των παιδιών όσον αφορά στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων μέσα από την εξέταση αιτίων/αιτιατών και την αλληλουχία μεταξύ τους.

Το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται σταδιακά μέσα στο έτος ενώ θα υπάρξει και ειδικό κεφάλαιο για τις κρητικές επαναστάσεις της περιόδου.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της «ΒΔΒ» Φραγκάκη Κατερίνα (τηλ. 2813409711 email vikelaia@heraklion.gr και fragkaki-k@heraklion.gr).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ: http://www.vikelaia.gr/index.php/1821

 


 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι πολύ διαφορετικά για όλους μας. Η επιβολή των μέτρων για την απαγόρευση συναθροίσεων, την τήρηση των αποστάσεων και το κλείσιμο των αγορών, φαίνεται να χτυπούν στην καρδιά της γιορτής αυτής, που ορίζεται από εκείνα ακριβώς, που απαγορεύονται: τις οικογενειακές και φιλικές μαζώξεις, τους εναγκαλισμούς και την ανταλλαγή δώρων. Ωστόσο, όπως σοφά παρατήρησε ο Γάλλος νομπελίστας συγγραφέας Romain Rolland: «Ευτυχία είναι να γνωρίζεις τα όριά της και να προσαρμόζεσαι σ’αυτά». Καλούμαστε λοιπόν όλοι μας (ας ελπίσουμε για μικρό χρονικό διάστημα), να επαναπροσδιορίσουμε τα όρια της ευτυχίας μας, μέχρι την επιστροφή του κόσμου στα γνώριμά του μονοπάτια.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη κλήθηκε σαφώς να συμπορευτεί και να αναπροσαρμόσει τον τρόπο προσέγγισης των παιδιών, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία είναι διαδικτυακά και βασίζονται σε οδηγίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, από την οποία σχεδιάστηκαν και διαμοιράστηκαν σε όλα τα μέλη του Δικτύου ελληνικών βιβλιοθηκών, μέλος του οποίου είναι και η «ΒΔΒ».

Περαιτέρω, τηρώντας την παράδοση, που ξεκίνησε από το 2018, προβάλλει και φέτος χριστουγεννιάτικα έθιμα, ανά τον κόσμο, μέσω του προγράμματός της «Παράθυρα στον κόσμο», ενός προγράμματος που αγαπήθηκε πολύ και που στόχο έχει να κάνει τα παιδιά να εδραιώσουν την αίσθηση ότι είναι πολίτες όχι μόνο μιας χώρας αλλά και πολίτες του κόσμου, στον οποίο ενδέχεται αργότερα να ταξιδέψουν ή ακόμη και να ζήσουν. Ότι η διαφορετικότητα δεν πρέπει να τα ξενίζει ή να τα τρομάζει, αντίθετα ότι είναι ενδιαφέρουσα και συναρπαστική και όταν ανοίξεις τα «παράθυρα» του μυαλού σου σε αυτήν, βλέπεις τα πράγματα από μια άλλη οπτική, που σε βελτιώνει ως προσωπικότητα και σε ολοκληρώνει ως άνθρωπο. Μια οπτική, πολύ πιο πλούσια, σε γνώσεις, σε εμπειρίες και τελικά σε σοφία.

Με τις σκέψεις αυτές, ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης μας, της «Βικελαίας των Παιδιών» και σε όλα τα παιδιά του κόσμου, να περάσουν χαρούμενα Χριστούγεννα, προσέχοντας την υγεία τους πρωτίστως και τηρώντας τα μέτρα προστασίας που έχει επιβάλλει η νέα πραγματικότητα. Και δίνουμε ραντεβού δια ζώσης πια, όταν επανέλθουμε στην πραγματικότητα, που όλοι γνωρίζουμε. Πάνω από όλα υγιείς. Και κομματάκι πιο σοφοί.

Κατερίνα Φραγκάκη

Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης

Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της «ΒΔΒ»

Ο σύνδεσμος για τα Χριστουγεννιάτικα Παράθυρα στον Κόσμο είναι:

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΠΑΤΙΝΙΑ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΕ ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ – ΤΟ ΡΑΝΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

ΕΛΒΕΤΙΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΒΑΣΙΛΗΔΩΝ

ΙΑΠΩΝΙΑ – HOTEIOSHO ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΙΝΔΙΑ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΑΝΑΝΟΦΥΛΛΑ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ – ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΚΕΡΙ

ΙΣΛΑΝΔΙΑ. ΟΙ 13 ΑΓΙΟΙ ΒΑΣΙΛΗΔΕΣ, Η ΓΙΓΑΝΤΙΣΣΑ GRYLA ΚΑΙ Η YULE CAT

ΙΣΠΑΝΙΑ. Tió de Nadal ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΥΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΙΤΑΛΙΑ. Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΜΠΕΦΑΝΑ

ΚΑΝΑΔΑΣ – ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ

ΚΕΝΥΑ – ΨΕΥΤΙΚΟ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ

ΛΕΤΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΔΩΡΑ!!!

ΜΕΞΙΚΟ. ΠΙΝΙΑΤΕΣ ΜΕ ΓΛΥΚΑ

ΝΟΡΒΗΓΙΑ. ΟΙ ΣΚΟΥΠΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΩΝ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ, Ο ΜΑΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ – ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΚΡΑΜΠΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Η ΑΡΑΧΝΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΥΧΗ!

ΣΟΥΗΔΙΑ. ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ LUCIA

 

Ο σύνδεσμος για κατασκευές με την τεχνική Quilling της «ΕΒΕ» είναι:

QUILLING

 


 

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη εγκαινίασε το Φεβρουάριο 2018 τη συνεργασία της με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, συμμετέχοντας ως μέλος του Δικτύου των ελληνικών βιβλιοθηκών και επικοινωνώντας στα μέλη της επιλεγμένα προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπως το «Κάθε μήνα έχουμε…θέμα!», που αγαπήθηκε πολύ από τους μαθητές τάξεων του Δημοτικού.

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει τίτλο «ΑλλάΖΩ Σελίδα» και πραγματεύεται ένα θέμα παγκόσμιας ανησυχίας, το μέλλον της γης μας, βασισμένο στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.  Σας παραθέτουμε το μήνυμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος:

 

ΑλλάΖΩ ΣΕΛΙΔΑ!

*Ένα πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας για τις βιβλιοθήκες-μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών”

 

 

 

Αγαπητά μας παιδιά, αγαπητοί φίλοι της βιβλιοθήκης,

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη εγκαινίασε το Φεβρουάριο 2018 τη συνεργασία της με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, συμμετέχοντας ως μέλος του Δικτύου των ελληνικών βιβλιοθηκών και επικοινωνώντας στα μέλη της επιλεγμένα προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπως το «Κάθε μήνα έχουμε…θέμα!», που αγαπήθηκε πολύ από τους μαθητές τάξεων του Δημοτικού.

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει τίτλο «ΑλλάΖΩ Σελίδα» και πραγματεύεται ένα θέμα παγκόσμιας ανησυχίας, το μέλλον της γης μας, βασισμένο στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.  Σας παραθέτουμε το μήνυμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος:

«Ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς. Τα πάντα αλλάζουν για όλους. Οι προκλήσεις είναι πιεστικές: η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική μετάβαση, η μετανάστευση, η ανισότητα, και η πίεση στα δημόσια οικονομικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οικολογικό χρέος που επηρεάζει τα πάντα. Εμείς θα είμαστε θύματα αυτής της αλλαγής ή … θα αποφασίσουμε να Αλλάξουμε Σελίδα;

Τον Σεπτέμβριο του 2015, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, χώρες από όλο τον κόσμο προσυπέγραψαν την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών) και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), συμφωνώντας σε συγκεκριμένο «κατάλογο ενεργειών για τους ανθρώπους και τον πλανήτη». Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας όλων των ανθρώπων. Η ΕΕ ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών και έχει δεσμευθεί πλήρως για την εφαρμογή της.

Από το 2016, η Ελλάδα στηρίζει το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε εθνικό, περιφερειακό ή και διεθνές επίπεδο.

Φέτος και για ολόκληρο το  2020, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος βάζει στόχο να ενημερώσει και να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους από όλες τις βιβλιοθήκες  μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών να Αλλάξουν Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη.

Οι δράσεις του Δικτύου Ελληνικών βιβλιοθηκών περιλαμβάνουν διάφορα θεματικά εργαστήρια κάτω από μια θεματική ενότητα, η οποία θα αναφέρεται ως “σελίδα”.

Τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δράσεις δημιουργικής γραφής, εικαστικών, τέχνης, μουσικής, μαγειρικής, φυσικής, μαθηματικών, φωτογραφίας κ.α.

Σε κάθε νέα σελίδα υλοποιείται μια θεματική ενότητα “αγγίζοντας” παράλληλα πολλούς από τους 17 ΣΒΑ».

Στην ιστοσελίδα της «Βικελαίας των Παιδιών» θα αναρτώνται οι πληροφορίες και το σκεπτικό των εργαστηρίων αυτών, προκειμένου να απασχοληθούν οι μικροί μας φίλοι και να διασκεδάσουν μαθαίνοντας, λόγω των συνθηκών, ….από το σπίτι.

 

ΑλλάΖΩ σελίδα λοιπόν, θα πει:

  • Αποδέχομαι μια νέα κατάσταση
  • Διαμορφώνω ανάλογα την πραγματικότητά μου
  • Αλλά – ΖΩ !!!

 

 

Επικοινωνία:

Κατερίνα Φραγκάκη

Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης

Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

της Βικελαίας Βιβλιοθήκης

τηλ. 2813409711

email: fragkaki-k@heraklion.gr

 

ΑΡΧΕΙΑ:

Από σπόρος… λουλούδι

Από το παράθυρό μου

Ιστορίες των παιδιών κατά Κόρων …και Ίων

Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου

Οι Θησαυροί του χρόνου

Ρίχνω Γέφυρες

Στα κύματα των δελφινιών

Συνταγή για καραντίνι

Ταξίδι ξεκινώ… σε έναν τόπο μαγικό!

Το δαχτυλίδι της φωτιάς

Χέρια Φιλίας

ΜΙΑ ΣΠΟΡΑ ΚΙ ΈΝΑΝ ΚΑΙΡΟ Η κιβωτός των σπόρων α’ μέρος

ΜΙΑ ΣΠΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ Η κιβωτός των σπόρων β’ μέρος