Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη (Β.Δ.Β.) εκμεταλλευόμενη τις Νέες Τεχνολογίες έθεσε σε λειτουργία την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη και παράλληλα ψηφιοποίησε μέρος του πολιτιστικού υλικού της το οποίο και έθεσε στη διάθεση του κοινού. Ο επισκέπτης μπορεί να αναζητά βιβλία, να διαβάζει ψηφιοποιημένες Εφημερίδες και Περιοδικά, να μελετά το Τούρκικο Αρχείο και το Αρχείο της Δημογεροντίας, καθώς και να ανακαλύπτει φωτογραφίες, βίντεο και ήχους της πόλης του Ηρακλείου από το πολυμεσικό αρχειακό υλικό της Βικελαίας, χωρίς τη φυσική του παρουσία στο χώρο της.

MOBILE ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Vikelaia AR

 

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ψηφιοποίηση και προβολή του έντυπου αρχείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης». Πρόκειται για ένα έργο εμπλουτισμού της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ιστορικών Εγγράφων με νέο τεκμηριωμένο και ψηφιοποιημένο υλικό από το πολύτιμο αρχείο των εφημερίδων που διαθέτει η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Μέσα από την εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί στους χώρους της Βικελαίας και να έχει μια πρώτη γνωριμία με το ιστορικό της αρχείο και ειδκότερα με το Αρχείο εφημερίδων-περιοδικών. Στην εφαρμογή παρουσιάζονται πληροφορίες και άλλα πολυμεσικά στοιχεία με καινοτόμο τρόπο με την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality).

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020, με δικαιούχο τον Δήμο Ηρακλείου.

 

Vikelaia Postcards

 

Εφαρμογή παρουσίασης επιλεγμένων καρτ ποστάλ του οπτικοακουστικού αρχείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Οι καρτ ποστάλ επαυξάνονται σε πραγματικό χρόνο και εμπλουτίζονται με ψηφιακό περιεχόμενο.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020, με δικαιούχο τον Δήμο Ηρακλείου.
 
 
 
 
 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

https://vikelaia-game.heraklion.gr

Ηράκλειο. Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της πόλης

Παίξε τα παρακάτω παιχνίδια και γνώρισε το Ηράκλειο του προηγούμενου αιώνα μέσα από τις σελίδες του τοπικού Τύπου:
1. Όψεις της πόλης στο χρόνο
2. Ζευγαράκια
3. Εφημερίδες
4. Η ώρα του Γέλιου
5. Σταυρόλεξο
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020, με δικαιούχο τον Δήμο Ηρακλείου.
 

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

http://vikelaia-ebooks.heraklion.gr

Η υπηρεσία της Ηλεκτρονικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης σάς δίνει τη δυνατότητα να αναζητάτε βιβλία μέσω διαδικτύου, χωρίς να είστε απαραίτητα μέλος. Μπαίνοντας στον ιστότοπο www.vikelaia.gr και συγκεκριμένα στην είσοδο για την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη ή απευθείας στη διεύθυνση http://vikelaia-ebooks.heraklion.gr/, μπορείτε να δείτε όλο το υλικό που υπάρχει στην Βιβλιοθήκη με βάση τον τίτλο ή τον συγγραφέα ή λέξη κλειδί από το γενικό ευρετήριο. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε ηλεκτρονική κράτηση μόνο των βιβλίων που φαίνονται δανεισμένα, (μέχρι τρία – 3) αρκεί να εισάγετε τα απαραίτητα στοιχεία:

  • Αρ. κάρτας μέλους βιβλιοθήκης, είναι ο αριθμός που βρίσκεται κάτω από τα στοιχεία σας. (π.χ. 15198-1).
  • Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο (π.χ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ τ.ΔΗΜ),

Κράτηση βιβλίων που φαίνονται διαθέσιμα μπορείτε να κάνετε μόνο τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 2813-409704, 409706 .

Τα βιβλία θα πρέπει να παραλαμβάνονται εντός δύο (2) ημερών από την ημέρα που σας ενημερώνουμε, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι πάλι διαθέσιμα για δανεισμό.

Επίσης μπαίνοντας στο πεδίο «ο λογαριασμός μου» μπορείτε να βλέπετε το προφίλ σας και τα βιβλία που ήδη έχετε δανειστεί.


 

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ

http://www.vikelaia-audiovisual.gr

Το έργο με τίτλο «Ψηφιακές εφαρμογές πολιτισμού μέσω των οπτικοακουστικών θησαυρών της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης («Β.Δ.Β.») με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής» στοχεύει στη διάχυση του οπτικοακουστικού περιεχομένου της βιβλιοθήκης στο ευρύ κοινό με τη χρήση υψηλών προδιαγραφών ψηφιακών υπηρεσιών πληροφόρησης.
Το έργο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020». Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους. Η UniSystems ως η ανάδοχος εταιρεία υλοποίησε το έργο με τη συμβολή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Στο πλαίσιο του έργου σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα:

  • Τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του οπτικοακουστικού αρχείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Σύνολο, ψηφιοποιήθηκαν 350 βιντεοκασέτες, 400 κασέτες ήχου, 300 μπομπίνες, 100 καρτ ποστάλ, 50 χάρτες.
  • Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου και διαδικτυακή πύλη ανάδειξης του οπτικοακουστικού αρχείου της «Β.Δ.Β.».
  • Διαδραστική οπτικοακουστική εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.
  • Ψηφιακές διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές.

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

https://vikelaia-epapers.heraklion.gr

Ο Δήμος Ηρακλείου και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σχεδίασαν και υλοποίησαν το έργο Ψηφιοποίηση ιστορικών εγγράφων, βιβλίων, εφημερίδων από τον 16ο αιώνα έως και τον 19ο αιώνα – ανάδειξη και προβολή τους στο INTERNET με δυνατότητα ψαξίματος με πολλαπλούς όρους. Υλοποιήθηκε τα έτη 2006 – 2007 από το ΙΤΕ με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς πόρους. Το 2018 η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καιρών, επανασχεδίασε την «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ιστορικών Εγγράφων» με την παρούσα έκδοση και διαθέτει ψηφιοποιημένο περιεχόμενο από την πλούσια συλλογή του πολιτιστικού υλικού που έχει στα αρχεία της και τα οποία θέτει σε ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό. Ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει Εφημερίδες και Περιοδικά καθώς και να μελετήσει το Τούρκικο Αρχείο, το Αρχείο της Δημογεροντίας καθώς και άλλων αρχείων.


 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

https://vikelaia-epublications.heraklion.gr

Η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» έχει να επιδείξει κατά την τελευταία τριακονταετία μια ξεχωριστή δραστηριότητα στον τομέα των εκδόσεων. Με το εκδοτικό της έργο, έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διάδοση των γραμμάτων και των τεχνών. Το εκδοτικό της πρόγραμμα ανέρχεται περίπου σε 200 τίτλους, κυρίως κρητολογικού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητάς της, έχει συνεργαστεί με διάφορες πανεπιστημιακές σχολές, καθώς και με πνευματικά ιδρύματα και ινστιτούτα, με διαπρεπείς φιλολόγους, ιστορικούς και λογοτέχνες. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να μελετήσει και να προσεγγίσει ερευνητικά, ένα μεγάλο σύνολο αξιόλογων και ποιοτικών βιβλίων. Σπάνιο ενός τέτοιου μεγέθους εκδοτικό έργο για μια βιβλιοθήκη της περιφέρειας.
Λόγω του περιορισμένου του χώρου, θα προβούμε στην παράθεση ενός μικρού αριθμού χαρακτηριστικών τίτλων από το σύνολο των εξαντλημένων εκδόσεων της «Β.Δ.Β.»: α) Τα δύο πολύ γνωστά περιοδικά «Παλίμψηστον» (34 τεύχη) και «Μολυβδοκοντυλοπελεκητής» (τα δύο τελευταία τεύχη), β) το βιβλίο της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα «Περί Ζωγραφικής» γ) το μεγάλο χειρόγραφο με έγχρωμους χάρτες της Κρήτης του Φραντσέσκο Βασιλακάτα με τίτλο «Το Βασίλειον της Κρήτης» (συνέκδοση με τις εκδόσεις Μικρός Ναυτίλος και τον σύνδεσμο ΤΕΔΚ Κρήτης) δ) τα πέντε λευκώματα με έργα Ηρακλειωτών ζωγράφων, ε) την σειρά «Κείμενα Ελληνικά», όπου έχουν εκδοθεί έργα της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας, στ) το κατόρθωμα του Ν. Σταυρινίδη «Μεταφράσεις Τουρκικών Ιστορικών Εγγράφων» σε πέντε τόμους, ζ) την επιμέλεια και έκδοση του δίτομου έργου «Κρήτη: Ιστορία και Πολιτισμός» με τη χρηματοδότηση του Συνδέσμου ΤΕΔΚ Κρήτης.
Σκοπός αυτού του έργου είναι, να γίνουν προσιτές στον κάθε αναγνώστη αλλά και στους ερευνητές, κυρίως εκδόσεις που μέχρι σήμερα είναι εξαντλημένες και φυσικά σπάνιες. Εκδόσεις που κοσμούν και εμπλουτίζουν το εκδοτικό έργο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης».


 

H ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ YOUTUBE

https://www.youtube.com/user/VikelaiaLibray

Στη σελίδα μας στο YouTube μπορείτε να δείτε Ομιλίες και Συνέδρια που έχει οργανώσει η Βικελαία Βιβλιοθήκη καθώς και Εκδηλώσεις από το φεστιβάλ ΚΡΗΤΗ – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ 5+1 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ του Δήμου Ηρακλείου.

 

 

 


 

ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

http://www.heraklion.gr/vikelaia/

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη το 2007 έθεσε σε λειτουργία την υπηρεσία “Βήματα στον πολιτισμό και στην Παράδοση”  η οποία δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να αναζητά φωτογραφίες, ιστορικά έγγραφα, βιβλία, εφημερίδες από τον 16ο αιώνα έως και τον 19ο αιώνα. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη με την χρήση πολυμέσων να έχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία όσον αφορά την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης.
Τέσσερις είναι οι βασικές κατηγορίες της υπηρεσίας:
1. Όψεις της πόλης (Δημοτική πινακοθήκη, οικία Χρονάκη, το αρχείο Gerola και το αρχείο Behaedin)
2. Κινούμενες ματιές (πολυμεσικό υλικό)
3. Ξεφυλλίζοντας την ιστορία αρχείο ιστορικών εγγράφων (Βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, δημογεροντία).
4. Κρητικά ακούσματα (λογοτεχνία, ποίηση, ιστορία και αρχαιολογία)