Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει… θέμα. Απρίλιος – Ρενέ Μαγκρίτ!

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει… θέμα. Απρίλιος – Ρενέ Μαγκρίτ!

Συνεχίζοντας το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου το οποίο υλοποιείται κάθε μήνα σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας με τίτλο «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα…έχουμε θέμα», υποδέχεται το μήνα Απρίλιο με το σουρεαλιστή ζωγράφο Ρενέ Μαγκρίτ.

Με αφετηρία τα έργα του, που προκαλούν πολλές σκέψεις, τα παιδιά θα αναρωτηθούν πρώτα για το νόημά τους και ύστερα για μια σειρά πιο φιλοσοφικών ερωτήσεων όπως η διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, η αντίληψη που έχουμε για συνηθισμένα αντικείμενα όταν τοποθετούνται σε ένα ασυνήθιστο περιβάλλον ή τοποθετούνται μέσα στον πίνακα σε ασυνήθιστο μέγεθος ή η αντικατάσταση ενός προβλέψιμου αντικειμένου με ένα απρόβλεπτο.

Τα παιδιά θα πρέπει να εκφράσουν τις ιδέες τους και τις εμπειρίες τους για τα όνειρα (με την πραγματική σημασία του όρου και όχι με τη σημασία της επιθυμίας ή της προσδοκίας) και τους εφιάλτες τους και να σκεφτούν πώς πολλές φορές τα όνειρα, διαμορφώνουν την οπτική μας, το βλέμμα μας. Η ζωγραφική είναι εκείνη η τέχνη που μπορεί να ενσαρκώσει τα όνειρα πολύ περισσότερα απ’ ότι η συγγραφή.

Ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη. Η 9η Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και το 2018 είναι έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θα γίνει προσέγγιση στην ήπειρο που κατοικούμε μέσα από τους μύθους της, την ιστορία της και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της.

Τα θέματα που επιλέγονται απευθύνονται σε παιδιά του δημοτικού, κυρίως στις ηλικίες από οκτώ έως δώδεκα ετών.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συντονίστρια προγράμματος-υπεύθυνη επικοινωνίας Κατερίνα Φραγκάκη 2813409711 email: fragkaki-k@heraklion.gr