Μία φωτογραφία, μία μοναδική συνύπαρξη σοφών

Προετοιμαζόμαστε για το έτος μνήμης Στέργιου Σπανάκη και συνεχίζεται σχολαστικά η αναδίφηση του σπουδαίου και ατελεύτητου αρχείου τού τέως εφόρου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.

Μια φωτογραφία από το εν λόγω αρχείο φυλαγμένη προσεκτικά και υπομνηματισμένη από τον Στ. Σπανάκη που απεικονίζει εκείνον μαζί με τον Ελευθέριο Πλατάκη στάθηκε η αφορμή για την υπενθύμιση ενός σημαντικού γεγονότος για τα πνευματικά πράγματα της πόλης. Η φωτογραφία είναι αναμνηστική τής από κοινού βράβευσής τους μαζί με τον Νικόλαο Σταυρινίδη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ) με έδρα το Ηράκλειο.

Η τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το 1981, στις 18 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, και περιλάμβανε μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ Νικ. Λεβεντάκη, που είχε και την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, εκτενέστατη ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεοχάρη Δετοράκη, με την σκιαγράφηση της ζωής και του έργου των τιμωμένων και «της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην Κρητολογία».

Ακολούθησε ευχαριστήρια αντιφώνηση των τιμωμένων πλην του Σταυρινίδη που απουσίαζε στην Αθήνα για λόγους υγείας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική παρουσίαση του έργου του Στ. Σπανάκη «Η ύδρευση της πόλης του Ηρακλείου», το οποίο μαθαίνουμε πως εκδόθηκε δαπάναις του ΤΕΕ/ΤΑΚ, 40 χρόνια μετά την συγγραφή του.

Το γεγονός της εκδήλωσης αποτυπώνεται στην ειδησεογραφία της Εφημερίδα «Πατρίς», στις 20/12/1981 (απόσπασμα της οποίας επισυνάπτουμε) και η μακρά ομιλία του Θεοχάρη Δετοράκη, αρχικά δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Αλλαγή» σε συνέχειες (8-17/1/1982), και εμπλουτισμένη, στη σημαντική περιοδική έκδοση «Αμάλθεια» (τ. 50-51, 1982), διαθέσιμα όλα σήμερα στο Τμήμα Εφημερίδων και Περιοδικών της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.

Μια μάλλον ασυνήθιστη σήμερα, ευτυχής, πάντως, συνύπαρξη 4 σοφών της Κρήτης.

Τότε που τα πνευματικά μεγέθη ήταν άλλα, ο καλός λόγος λεγόταν ευχερέστερα, και οι πνευματικές αρετές ήταν ψηλότερα στον αξιακό κώδικα της πόλης μας.

Τμήμα Αρχείων και Τμήμα Εφημερίδων και Περιοδικών