Σαν σήμερα απεβίωσε στο Ηράκλειο ο Νικόλαος Σταυρινίδης

Σαν σήμερα απεβίωσε στο Ηράκλειο, ο Νικόλαος Σταυρινίδης (1895-1987), ο θεμελιωτής των  τουρκικών σπουδών στην Κρήτη.

Γεννημένος στην Ερυθραία της Μικράς Ασίας με καλή για την εποχή παιδεία, επέδειξε ιδιαίτερη έφεση στις ξένες γλώσσες και γνώριζε άριστα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Υπήρξε, επιπλέον, από τους ελάχιστους Έλληνες που γνώριζαν άριστα την προκεμαλική τουρκική γλώσσα και τους πολλαπλούς τρόπους γραφής της.

Έφτασε στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1925, σε ηλικία 30 ετών κι εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο. Από το 1931 που ξεκινά να εργάζεται ως βοηθός του Γ. Οικονομίδη στο Μεταφραστικό Γραφείο Ηρακλείου αρχίζει η ενασχόλησή του με το πολύτιμο Τουρκικό Αρχείο Ηρακλείου, του οποίου αναλαμβάνει την επιμέλεια και τη μετάφραση.

Ολόκληρη τη ζωή του θα την αφιερώσει στη διάσωση και ανάδειξη του πολύτιμου αυτού θησαυρού για την ιστορία της Κρήτης και θα ευτυχήσει να δει τις μεταφράσεις του δημοσιευμένες σε πέντε μεγάλους τόμους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η εργασία του Ν.Σ. συνιστά, ακόμη και σήμερα, την κυριότερη συμβολή στη μετάφραση του Τουρκικού Αρχείου Ηρακλείου, καθώς και στην ερευνητική αξιοποίησή του σε ποικίλα θέματα.

Με το πέρας του πολέμου το 1945, ο Σταυρινίδης θα αναλάβει άμισθος Έφορος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου και θα ασχοληθεί με την οργάνωση και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου της, καθώς και τον ευρετηριασμό των θησαυρών της.

Μέχρι και σήμερα τα περίφημα «Δελτία Σταυρινίδη», που φυλάσσονται στη Βικελαία Βιβλιοθήκη μαζί με το υπόλοιπο αρχείο του, αποτελούν σημαντικότατο ερευνητικό εργαλείο για τους μελετητές της κρητικής ιστορίας.

Ο πρόσφυγας από τη Σμύρνη θα αναδειχθεί ο κατεξοχήν μεταφραστής του Τουρκικού Αρχείου Ηρακλείου, ο θεμελιωτής των Τουρκολογικών Σπουδών στην Κρήτη και ένας από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους λογίους της εποχής του.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη τιμά τον ευεργέτη της Νικόλαο Σταυρινίδη, σε μια ειδική προθήκη, στην έκθεση «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», -από όπου και το ανωτέρω κείμενο- σε συνδιοργάνωση με την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία ανοίγει τις πύλες της σήμερα Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, στις 17.00.