Σταδιακή επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης για το κοινό

Με βάση τις διεθνείς πρακτικές και με γνώμονα τα μέτρα υγιεινής που αποβλέπουν στην σταδιακή επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών μετά την αναστολή τους για την αντιμετώπιση της έξαρσης του COVID 19 και τις συστάσεις που διαμορφώθηκαν από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη ανακοινώνει την επαναλειτουργία με ασφάλεια για την εξυπηρέτηση του κοινού της, από την 1 Ιουνίου 2020, ως εξής:

Το ειδικό καθεστώς λειτουργίας λόγω COVID-19 προβλέπει το άνοιγμα της Βιβλιοθήκης με περιορισμένο ωράριο λειτουργίας και μόνο για την κυκλοφορία υλικού (δανεισμός και επιστροφή).

Ωράριο εξυπηρέτησης κοινού: Δευτέρα – Παρασκευή 8.30π.μ – 2.30μ.μ.

1.Δανειστικό Τμήμα.

Οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας δανεισμού για 20 ημέρες και θα επιστρέφουν τα βιβλία εντός του ωραρίου λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

Τα βιβλία, εφόσον είναι ήδη εντός του κτιρίου, διατίθενται άμεσα προς δανεισμό. Εάν ένα βιβλίο έχει επιστραφεί μετά το άνοιγμα της Βιβλιοθήκης, τότε δανείζεται εφόσον έχουν περάσει 72 ώρες από την ημερομηνία επιστροφής. ( Όλα τα βιβλία που επιστρέφονται παραμένουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο απομόνωσης για 3 ημέρες).

Είναι ευνόητο πως για να δανειστεί κάποιος χρειάζεται κάρτα μέλους. Εάν δεν διαθέτει, τότε θα χρειαστεί πρώτα να ζητήσει την έκδοσή της.

Περιορισμός εισόδου καθορισμένου αριθμού ατόμων, ώστε να εξασφαλίζεται η απόσταση των 2 μέτρων. Μέγιστος αριθμός ταυτόχρονα στο χώρο του δανειστικού τμήματος της Βιβλιοθήκης 5 ατόμων. Ως μέση διάρκεια παραμονής των χρηστών ορίζονται τα 15 λεπτά. Ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένετε, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Σας περιμένουμε για δανεισμό και επιστροφή βιβλίων, τηρώντας πιστά τους κανόνες υγιεινής.

2. Τμήμα Εσωτερικού Δανεισμού

Η δυνατότητα παραμονής για διάβασμα και χρήση Υπολογιστών στη βιβλιοθήκη δεν επιτρέπεται.

Για τους ερευνητές ή τους χρήστες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν βιβλία εσωτερικού δανεισμού, πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με το προσωπικό, στα παρακάτω τηλέφωνα 2813 409703 ή 705 ή στα email: touvleliou-v@heraklion.grharitaki-r@heraklion.gr. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης θα κάνει την προετοιμασία ώστε να ορίσει την παραλαβή του υλικού με ραντεβού στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

3. Τμήμα Αρχείων Εφημερίδων & Περιοδικών

Η δυνατότητα παραμονής για έρευνα στη βιβλιοθήκη δεν επιτρέπεται.

Για τους ερευνητές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους τόμους των εφημερίδων, περιοδικών, αρχειακού υλικού, πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με το προσωπικό, στα παρακάτω τηλέφωνα: 2813 409726, email: gratseas-s@heraklion.gr, Τμήμα Εφημερίδων & Περιοδικών 2813 409727, email: voreadis-g@heraklion.gr. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης θα κάνει την προετοιμασία ώστε να ορίσει την παραλαβή του υλικού με ραντεβού στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

• Ζητούμε από τα μέλη μας να μην επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη εάν υπάρχει οποιοδήποτε σχετικό σύμπτωμα ίωσης και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας να αναζητούν με το προσωπικό μας εναλλακτικές λύσεις.

• Ζητούμε από τα μέλη μας κατά την επίσκεψή τους στο κτίριο να έχουν μάσκα και γάντια και να τηρούν τα ατομικά μέτρα υγιεινής που συστήνονται από τον ΕΟΔΥ ακολουθώντας και τις συστάσεις του προσωπικού.

• Ζητούμε από τα μέλη μας να τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις.

• Όλες οι ρυθμίσεις λειτουργίας και εξυπηρέτησης κοινού αναρτώνται στον δικτυακό τόπο της Βιβλιοθήκης και στην είσοδο του κτιρίου.

Τα δεδομένα θα επαναξιολογούνται και θα τροποποιούνται ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και σε συνάρτηση με την τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προστασίας.