Τελετή απονομής. 3ο βραβείο «Δημήτριος Βικέλας». «Η μελέτη της νεοελληνικής γραμματείας κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα»

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τελετή της απονομής του 3ου βραβείου «Δημήτριος Βικέλας», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το βραβείο είχε προκηρυχθεί το Μάρτιο του 2023 με θέμα: «Η μελέτη της νεοελληνικής γραμματείας κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα».

Η πρόεδρος της Β.Μ.Ε. Σοφία Κανάκη καλωσόρισε τους παρισταμένους. αναφέρθηκε στο σκεπτικό της απόφασης της Βικελείου Μορφωτικής Εταιρείας να θεσμοθετηθεί βραβείο στο όνομα του Βικέλα και στην προσφορά του Βικέλα στο Ηράκλειο, στην Κρήτη και στην Ελλάδα, που τη δικαιολογεί. παρουσίασε με διαφάνειες τις βασικές περιόδους της ζωής και του έργου του, για να αποδειχθεί ότι αξίζει την τιμή ενός βραβείου αφιερωμένου στο όνομά του και τόνισε την αξία του Ανθρώπου Βικέλα, που πρέπει να μνημονεύεται, ειδικά από το Ηράκλειο και τη Β.Δ.Β.Η.

Μίλησε για τα τρία βραβεία, που έχουν προκηρυχθεί, εστίασε στο 3ο και στα αποτελέσματα της Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης των εργασιών, που υποβλήθηκαν,  την οποία ευχαρίστησε για το έργο της, όπως και τους νέους, που υπέβαλαν εργασία και συνεχάρη αυτούς που προκρίθηκαν.

Ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης κ. Δημήτρης Πολυχρονάκης, καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέπτυξε το θέμα:

«Ο Δημήτριος Βικέλας, ένας συντηρητικός εκσυγχρονιστής», μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου ανέλυσε, στηριζόμενος στη ζωή, στο έργο, τις ιδέες και τα πιστεύω του Βικέλα, μέσα από τα ίδια τα κείμενά του, δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του κι έδειξε, τεκμηριωμένα, την αρμονική συνύπαρξή τους, που λειτούργησε ως δημιουργική δύναμη για το κοινό καλό, εθνικό και κοινωνικό.

Η κ. Αγγέλα Γιώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκανε μια αδρομερή αναφορά σε όλες τις εργασίες που υποβλήθηκαν και παρουσίασε τεκμηριωμένα την άποψή της για την επιστημονική αρτιότητα όλων και ειδικά αυτών που προκρίθηκαν.

Βραβεύτηκαν:

1η θέση:  Μάρα Ψάλτη, υποψήφια διδάκτωρ  Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών, στο ΑΠΘ. Η εργασία της:

«Θωμάς Στανισλάος Βελάστης. Σχεδίασμα Βιογραφίας» 

Βραβείο: χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ,  αναμνηστικό δίπλωμα και δώρο βιβλία, τιμητική προσφορά από την Περιφέρεια Κρήτης.

Το βραβείο τής παρέδωσε η κ. Αγγέλα Γιώτη.

2η θέση:  Χριστίνα Λούρη, υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ. Η εργασία της:

«Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και το ζήτημα του λογοτεχνικού ύφους:

Η Απολογία του Ιώσηπου Μοισιόδακα»

Βραβείο: τιμητικός έπαινος και δώρο βιβλία, προσφορά της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της Περιφέρειας Κρήτης.

Τον έπαινο τής παρέδωσε ο κ. Δημήτρης Πολυχρονάκης.

3η θέση: Κωνσταντίνος Καλαϊτζάκης μεταπτυχιακός  φοιτητής του τμήματος

Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η εργασία του:

ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΜΑΓΕΡΑΣ,[…] ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ: Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ

Βραβείο: τιμητικός έπαινος και δώρο βιβλία, προσφορά της Βικελαίας

Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της Περιφέρειας Κρήτης.

Τον έπαινο τού παρέδωσε ο κ. Ταρουδάκης Μιχάλης.

Στην αντιφώνησή τους οι βραβευθέντες ευχαρίστησαν την Εταιρεία για την πρωτοβουλία της ίδρυσης του θεσμού του βραβείου και για τη στήριξη και τη ζεστή φιλοξενία, που τους παρείχε, και  αναφέρθηκαν εν συντομία στην εργασία τους, που βραβεύτηκε.

Η βραδιά έκλεισε με το δείπνο, που παρέθεσε στους ομιλητές και στους βραβευθέντες το Δ.Σ. της Βικελείου Μορφωτικής Εταιρείας στο εστιατόριο  Πεσκέσι.