Χριστουγεννιάτικα Παράθυρα στον Κόσμο

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι πολύ διαφορετικά για όλους μας. Η επιβολή των μέτρων για την απαγόρευση συναθροίσεων, την τήρηση των αποστάσεων και το κλείσιμο των αγορών, φαίνεται να χτυπούν στην καρδιά της γιορτής αυτής, που ορίζεται από εκείνα ακριβώς, που απαγορεύονται: τις οικογενειακές και φιλικές μαζώξεις, τους εναγκαλισμούς και την ανταλλαγή δώρων. Ωστόσο, όπως σοφά παρατήρησε ο Γάλλος νομπελίστας συγγραφέας Romain Rolland: «Ευτυχία είναι να γνωρίζεις τα όριά της και να προσαρμόζεσαι σ’αυτά». Καλούμαστε λοιπόν όλοι μας (ας ελπίσουμε για μικρό χρονικό διάστημα), να επαναπροσδιορίσουμε τα όρια της ευτυχίας μας, μέχρι την επιστροφή του κόσμου στα γνώριμά του μονοπάτια.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη κλήθηκε σαφώς να συμπορευτεί και να αναπροσαρμόσει τον τρόπο προσέγγισης των παιδιών, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία είναι διαδικτυακά και βασίζονται σε οδηγίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, από την οποία σχεδιάστηκαν και διαμοιράστηκαν σε όλα τα μέλη του Δικτύου ελληνικών βιβλιοθηκών, μέλος του οποίου είναι και η «ΒΔΒ».

Περαιτέρω, τηρώντας την παράδοση, που ξεκίνησε από το 2018, προβάλλει και φέτος χριστουγεννιάτικα έθιμα, ανά τον κόσμο, μέσω του προγράμματός της «Παράθυρα στον κόσμο», ενός προγράμματος που αγαπήθηκε πολύ και που στόχο έχει να κάνει τα παιδιά να εδραιώσουν την αίσθηση ότι είναι πολίτες όχι μόνο μιας χώρας αλλά και πολίτες του κόσμου, στον οποίο ενδέχεται αργότερα να ταξιδέψουν ή ακόμη και να ζήσουν. Ότι η διαφορετικότητα δεν πρέπει να τα ξενίζει ή να τα τρομάζει, αντίθετα ότι είναι ενδιαφέρουσα και συναρπαστική και όταν ανοίξεις τα «παράθυρα» του μυαλού σου σε αυτήν, βλέπεις τα πράγματα από μια άλλη οπτική, που σε βελτιώνει ως προσωπικότητα και σε ολοκληρώνει ως άνθρωπο. Μια οπτική, πολύ πιο πλούσια, σε γνώσεις, σε εμπειρίες και τελικά σε σοφία.

Με τις σκέψεις αυτές, ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης μας, της «Βικελαίας των Παιδιών» και σε όλα τα παιδιά του κόσμου, να περάσουν χαρούμενα Χριστούγεννα, προσέχοντας την υγεία τους πρωτίστως και τηρώντας τα μέτρα προστασίας που έχει επιβάλλει η νέα πραγματικότητα. Και δίνουμε ραντεβού δια ζώσης πια, όταν επανέλθουμε στην πραγματικότητα, που όλοι γνωρίζουμε. Πάνω από όλα υγιείς. Και κομματάκι πιο σοφοί.

Κατερίνα Φραγκάκη

Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης

Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της «ΒΔΒ»

 

Ο σύνδεσμος για τα Χριστουγεννιάτικα Παράθυρα στον Κόσμο είναι:

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΠΑΤΙΝΙΑ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΕ ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ – ΤΟ ΡΑΝΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

ΕΛΒΕΤΙΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΒΑΣΙΛΗΔΩΝ

ΙΑΠΩΝΙΑ – HOTEIOSHO ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΙΝΔΙΑ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΑΝΑΝΟΦΥΛΛΑ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ – ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΚΕΡΙ

ΙΣΛΑΝΔΙΑ. ΟΙ 13 ΑΓΙΟΙ ΒΑΣΙΛΗΔΕΣ, Η ΓΙΓΑΝΤΙΣΣΑ GRYLA ΚΑΙ Η YULE CAT

ΙΣΠΑΝΙΑ. Tió de Nadal ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΥΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΙΤΑΛΙΑ. Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΜΠΕΦΑΝΑ

ΚΑΝΑΔΑΣ – ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ

ΚΕΝΥΑ – ΨΕΥΤΙΚΟ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ

ΛΕΤΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΔΩΡΑ!!!

ΜΕΞΙΚΟ. ΠΙΝΙΑΤΕΣ ΜΕ ΓΛΥΚΑ

ΝΟΡΒΗΓΙΑ. ΟΙ ΣΚΟΥΠΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΩΝ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ, Ο ΜΑΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ – ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΚΡΑΜΠΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Η ΑΡΑΧΝΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΥΧΗ!

ΣΟΥΗΔΙΑ. ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ LUCIA

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Ο σύνδεσμος για κατασκευές με την τεχνική Quilling της «ΕΒΕ» είναι:

QUILLING