16 Μαρτίου 2025: επίσκεψη-ξενάγηση στη Γόρτυνα και στο Μουσείο Μεσαράς

Την Κυριακή, 16 Μαρτίου 2025 επισκεφτήκαμε τη Γόρτυνα, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, και το μουσείο Μεσαράς.

Συμμετείχαν 50 άτομα. Μας ξενάγησε ο κ. Βασιλάκης Αντώνης.

Η αρχαία Γόρτυνα ήταν μια από τις ισχυρότερες πόλεις-κράτη της ελληνιστικής Κρήτης.

Στη μέγιστη ακμή της έφτασε υπό τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οπότε και έγινε η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας “Κρήτης και Κυρηναϊκής”

Στον περιφραγμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο είδαμε κάποια από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης: τον καθεδρικό ναό του Αγίου Τίτου,  βασιλική του 6ου αι., που αντικατέστησε την πεντάκλιτη βασιλική, που καταστράφηκε, το Ρωμαϊκό ωδείο, τον κώδικα της Γόρτυνας, την παλαιότερη κωδικοποίηση νόμων του ελληνικού κόσμου, σε κοινή θέα σε τοίχο του ωδείου, σε 12 στήλες σε γραφή βουστροφηδόν και τον αειθαλή πλάτανο, όπου κατά τη μυθολογική παράδοση ο Δίας συνευρέθηκε με την Ευρώπη.

Εκτός του επισκέψιμου χώρου πήγαμε στους Αγίους Δέκα, χωριό χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας και επισκεφτήκαμε την εκκλησία των Αγίων δέκα.

Από το λεωφορείο προς το χωριό Μητρόπολη, είδαμε, τα ερείπια της πεντάκλιτης βασιλικής του 6ου μ. Χ. αι. που είχε αρχικά αφιερωθεί στον απόστολο Τίτο.

Το Μουσείο Μεσαράς, αποκλειστικά αφιερωμένο στις αρχαιότητες της Μεσαράς, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 22 Απριλίου του 2023. Σύγχρονο, εξαιρετικά επιμελημένο, μας έκαμε ιδιαίτερη εντύπωση.

Στόχος του είναι  ν’ αναδείξει την ιδιαιτερότητα μιας σημαντικής περιοχής στο πέρασμα του χρόνου, από την Προϊστορία ως το Μεσαίωνα, να προβάλει την καταλυτική επίδραση της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του τόπου στην εμφάνιση και ανάπτυξη του πολιτισμού και ν’ αποτελέσει τον πυρήνα διασύνδεσης των πολυάριθμων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της περιοχής.

Τελευταίος σταθμός μας ήταν ο Αμπελούζος, χωριό χτισμένο κι αυτό στα ερείπια της Γόρτυνας, με πολλά απομεινάρια αρχαιολογικά και την πρότυπη Γεωργική σχολή Μεσαράς από το 1920.

Εκεί, στην ταβέρνα Πλατάνια απολαύσαμε το γεύμα μας.

Μετά το γεύμα πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Φτάσαμε στο Ηράκλειο σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Η εξόρμησή μας είχε επιτυχία σε όλους τους τομείς.

Οι συμμετέχοντες, μέλη και φίλοι της Βικελείου ήταν εξαιρετικοί σε συνέπεια και συμπεριφορά, ενθουσιάστηκαν με την ξενάγηση σε όλους τους χώρους και με την οργάνωση της εκδήλωσης και μας ευχαρίστησαν επανειλημμένως.

Γράφτηκαν εννέα (09) άτομα στην Εταιρεία από αυτούς που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε εκδηλώσεις μας.

Ο οδηγός μας ήταν πολύ προσεκτικός και εξυπηρετικός γι’ αυτό είχαμε ασφαλές ταξίδι.

Ευχαριστήσαμε και τον οδηγό και τον αρχαιολόγο κ. Βασιλάκη για την λεπτομερή ξενάγηση. Όλοι μάς παρότρυναν να επαναλάβομε το εγχείρημα.

Σημασία έχει πως επιτύχαμε τους στόχους αυτού του είδους των εκδηλώσεών μας, που είναι η απόκτηση νέων μελών και η ανανέωση της Εταιρείας, η γνωριμία και η αμεσότερη επικοινωνία με τα μέλη μας και η ευαισθητοποίησή τους, για να στηρίξουν τη Βικελαία, μέσω της Βικελείου.

Έσοδα δεν είχαμε, από την εκδρομή, όπως γίνεται σχεδόν πάντα. Το αντίτιμο ορίζεται πάντα μικρό, όσο να καλύπτει τα έξοδα, για να μην επιβαρύνομε τα μέλη μας. Μερικά μέλη μας όμως τακτοποίησαν την ετήσια συνδρομή τους.