«1770-1913: Πορεία προς την Ένωση» – Έκθεση ιστορικού υλικού στη Βασιλική Αγ. Μάρκου

«1770-1913: Πορεία προς την Ένωση» Έκθεση ιστορικού υλικού από 1 έως 31 Οκτωβρίου στην Βασιλική Αγ. Μάρκου

Άνοιξε τις πύλες της και λειτουργεί στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου, η Παγκρήτια  έκθεση ιστορικού υλικού με θέμα «1770-1913: Πορεία προς την Ένωση», στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Την έκθεση διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ο Δήμος Ηρακλείου – Βικελαία Βιβλιοθήκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Ηρακλείου, η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών – Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το Εθνικό  Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Η Έκθεση από το Ηράκλειο, τους επόμενους μήνες, θα μεταφερθεί στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης αλλά και στην Αθήνα. Σκοπός της είναι να ιστορήσει ενδεικτικά το πέρασμα του χρόνου, με σκοπό να προσφέρει στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην Ένωση.

Η έκθεση παρουσιάζει-εξιστορεί την πρώτη μεγάλη επανάσταση των χρόνων της Οθωμανικής κυριαρχίας και, χαράσσοντας μια χρονογραμμή, στέκεται στα κινήματα, τις επαναστάσεις, την διπλωματία και την πολιτική, που κοινό στόχο είχαν την απελευθέρωση της Κρήτης και την Ένωσή της με την Ελλάδα σύμφωνα με το σύνθημα των Επαναστάσεων «Ένωσις ή Θάνατος». Στη συνέχεια παρουσιάζεται η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) που αναδεικνύει το κλίμα ενός κόσμου που αλλάζει, ενώ η αφήγηση ολοκληρώνεται με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα στο φρούριο του Φιρκά, στα Χανιά, την 1η Δεκεμβρίου 1913.

Ξεχωριστά προβάλλονται οι πόλεις της Κρήτης και η μορφή τους που αλλάζει με τον χρόνο και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Η σχηματική αυτή προσέγγιση στην ιστορία της Κρήτης συμπληρώνεται από το πρωτότυπο υλικό που εκτίθεται, το οποίο μέσα από τη μοναδικότητά του οδηγεί τον επισκέπτη σε έναν περίπατο στη μνήμη του τόπου και της ιστορίας του.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης και πιο συγκεκριμένα από τις 23 έως και τις 26 Οκτωβρίου οργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου και την Βικελαία Βιβλιοθήκη Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Το Ηράκλειο και η Κρήτη από την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ως την ένωση με την Ελλάδα (1866-1913)».