Τέσσερεις νέες εκδόσεις από τη Βικελαία

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης τα παρακάτω βιβλία:

 

1. Bertrand Bareilles: Το Ανατολικό Δράμα: Από την Αθήνα στην Άγκυρα. Μτφρ.: Σόφη Κωτσάκη-Δρετάκη

Ο συγγραφέας Bertrand Bareilles, ένας από τους πλέον έγκριτους Γάλλους δημοσιογράφους της εποχής. Εκθέτει με αξιοθαύμαστη σαφήνεια και κριτική σκέψη τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Τουρκία, από την εμφάνιση των Νεοτούρκων (1908) και τη Στρατιωτική Επανάσταση του 1909 στην Ελλάδα, έως τη δραματική κατάληξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής, επικεντρώνοντας στο μεγάλο πρωταγωνιστή των γεγονότων της περιόδου, τον Ελευθερίου Βενιζέλου. Η μετάφραση του πολύτιμου αυτού ιστορικού ντοκουμέντου που έγινε από την Σοφία Κωτσάκη-Δρετάκη (1946-2012) είναι άψογη και τόσο ζωντανή, που νομίζεις ότι διαβάζεις βιβλίο πρωτότυπο. Απηχεί όλη την πλούσια καλλιέργεια, την άνεση μεγάλης μεταφραστικής εμπειρίας και τη λογοτεχνική χάρη της αείμνηστης μεταφράστριας.

 

2. Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου: Δημήτρης Σαριδάκης (1912-1977)

Το Δεκέμβρη του 1998, ο Γ. Χαρβαλιάς σε εισαγωγικό σημείωμά του με αφορμή αναδρομική έκθεση του ζωγράφου έγραφε: «Κοιτάζοντας τη διαδρομή και το έργο του Δημήτρη Σαριδάκη, τις ‘επιλογές’ και τις τροπές των πραγμάτων, αντιλαμβανόμαστε τις δύο περιόδους του (τη ζωγραφική και την αγιογραφία) τις βασικές κατευθύνσεις που ακολουθούσε η νεοελληνική τέχνη γενικότερα. Δυτική εικαστική παιδεία (στο μέτρο που μπορούσε να προσφέρει η Σχολή Καλών Τεχνών και να

συντηρήσει η κοινωνία μας) και το πρόβλημα της δικής μας ορθόδοξης παράδοσης». Αν όμως ο Δημήτριος Σαριδάκης αποτελεί αντιπροσωπευτική περίπτωση  Νεοέλληνα καλλιτέχνη της γενιάς του, ωστόσο, ελάχιστα γνωστό παρεμένει έως σήμερα το ζωγραφικό του έργο και αθησαύριστη η σημαντικότατη συμβολή του  στην ορθόδοξη εκκλησιαστική ζωγραφική του τόπου του. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η μελέτη της Ντενίζ-Χλόης Αλεβίζου (δρ. ιστορικού της τέχνης), την έκδοση της οποίας ανέλαβε η «Β.Δ.Β.».

 

3. Αντώνη Καρτσάκη: Το Λογοτεχνικό Ηράκλειο του Μεσοπολέμου. Κείμενα, Έντυπα, Δημιουργοί

Τι διαβάζουν λοιπόν οι Ηρακλειώτες του Μεσοπολέμου; Ποιες είναι οι λογοτεχνικές προτιμήσεις τους; Ποιες από τις αισθητικές τάσεις του αθηναϊκού κέντρου φθάνουν στην ελληνική επαρχία την εποχή αυτή; Και ποια η πνευματική εικόνα του Ηρακλείου, όπως σκιαγραφείται στα λογοτεχνικά περιοδικά; Ιχνηλάτες του τόπου μας, χωρίς καμιά νοσταλγία επιστροφής ενός τόπου που «πολύ αγαπιέται με υπομονή και περηφάνια». Οδηγός μας η λογοτεχνία: τα κείμενα των ανθρώπων που κατοίκησαν τον τόπο. Κείμενα-ψηφίδες που φιλοδοξούν να συμπληρώσουν την εικόνα της πόλης να εικονογραφήσουν τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, τις σχέσεις των ανθρώπων, την ποιότητα των συναισθημάτων. Με άλλα λόγια, να μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε την ψυχή εκείνων που περπάτησαν τον τόπο.

4. Ανδρέα Λενακάκη: Πυργιώτισσα. Ονομάτων επίσκεψις

Η διαπίστωση του Επίκτητου ότι η κατάκτηση της γνώσης ξεκινά από την κατανόηση του περιεχομένου των λέξεων, συμπυκνωμένη στη φράση «Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις», αποκαλύπτει την αξία της γλωσσικής μελέτης. Όταν όμως η έρευνα αφορά στα τοπωνύμια, τις επιγραφές που είναι «γεγλυμμέναι επί του  εδάφους», δεν αποκαλύπτεται μονάχα η εννοιολογική διάσταση της ελληνικής γλώσσας, η ιστορική της συνέχεια και οι επιδράσεις που δέχτηκε από άλλες γλώσσες και πολιτισμούς, αλλά αποτυπώνεται ολόκληρη η ιστορική διαδρομή ενός τόπου σε επίπεδο γλωσσικό, ανθρωπολογικό, ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό. Η αποτύπωση αυτής της ιστορικής πορείας επιχειρείται στο βιβλίο «ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΑ. Ὀνομάτων ἐπίσκεψις» από τον Ανδρέα Λενακάκη, μια ξενάγηση στην επαρχία Πυργιωτίσσης από τη μινωική περίοδο ως τις μέρες μας με οδηγό τα τοπωνύμια της περιοχής.

Η παρουσίαση των βιβλίων σε pdf: Βιβλία Καρτσάκη-Λενακάκη και βιβλία Αλεβίζου-Δρετάκη